Pogibija kadeta: Vojska Srbije dve godine krila dokaze

Kadeti IV klase Vojne akademije Filip Milojević (24) iz Gornje Trnave i Milina Miletić (23) iz Gornjeg Milanovca poginuli su 18. juna 2012. u eksploziji zaostalog neeksplodiranog projektila za automatski bacač granata kalibra 30 milimetra. U tragediji na poligonu kod Ćuprije povređeno je još petoro kadeta koji su bili na redovnoj nastavi.

Zbog ove nesreće pod istragom tužilaštva od 21. avgusta 2012. su kadeti Milan Karišik, Nikola Garabiljević, Mladen Milosavljević i Stefan Milosavljević, osumnjičeni za krivično delo protiv opšte sigurnosti.

"Saslušani su okrivljeni, porodice poginulih i brojni svedoci. Rekonstrukcija nesreće izvršena je 25. aprila 2013, a samo tri dana kasnije naređeno je da se uradi balističko i medicinsko veštačenje radi preciznijeg utvrđivanja kako se dogodila nesreća u odnosu na rekonstrukciju. Tačnije, da se prema gelerima i povredama utvrdi ko je gde u trenutku nesreće stajao", kaže u istrazi.

Medicinsko veštačenje povreda osumnjičenih stiglo je 24. jula prošle godine, ali je istražni sudija naložio dopunu kako bi se sa sigurnošću utvrdio položaj osumnjičenih u odnosu na mesto gde je granata eksplodirala. Tužilaštvo je ovaj nalaz dobilo 29. aprila ove godine. Na ključne dokaze, ipak, čekalo se mnogo duže.

"Vojska je tek 10. maja 2014. naknadno dostavila uzorke zemlje, kamena, uzoraka pronađenih na mestu eksplozije. To je 23 meseca nakon nesreće. Ti dokazi su ključni jer moraju biti balističkim veštačenjem upoređeni sa komadićima metala eksplodirane granate i onima koji su pronađeni u toj zemlji kako bi se sa sigurnošću utvrdilo gde je i na koji način granata eksplodirala. Sada je pitanje koliko su ti dokazi sačuvani od spoljnih uticaja nakon nesreće i koliko su validni. Istražni sudija je ipak naredio dopunsko balističko veštačenje i time će biti okončana istraga i podizanje optužnice protiv odgovornih", kaže izvor iz istrage.

Tomislav Milojević, otac stradalog kadeta, kaže da je besan što ga nisu zvali na rekonstrukciju nesreće: "Krajem marta sam bio u sudu i saznao da je na veštačenje doneta obuća poginulih kadeta. Više od toga ne znam, a prošlo je dve godine", odmahuje rukom Tomislav.

Izvor: Blic

Pogledajte još