Gej parovi u Hrvatskoj dobili sva prava, osim usvajanja dece

Osobe istog pola koje pred matičarom sklope životno partnerstvo uživaće prava koja su do sada bila rezervisana isključivo za bračnu zajednicu između muškarca i žene.

To znači da će punoletni gej parovi moći da se registruju pred matičarom, ali njihova zajednica neće se zvati brak već životno partnerstvo.

Srbija će dugo čekati
Goran Miletić iz organizacionog odbora beogradske Parade ponosa kaže za „Blic“ da je i Srbija imala takav predlog zakona.

- Prošle godine smo na sastanku u Kancelariji za ljudska i manjinska prava izneli predlog zakona sličan hrvatskom. Međutim, razgovor s političarima tada je naprasno otkazan, bez nekog obrazloženja. Mislimo da su pritisak izvršile neke političke strukture pa se plašim da je Srbija i dalje daleko od usvajanja takvog zakona - kaže Miletić.

Tvorci tvrde da su novi zakon napravili na osnovu rešenja iz zapadnih država. Većina LGBT udruženja u Hrvatskoj smatra da će im nakon usvajanja Zakona o životnom partnerstvu u Saboru sledećeg meseca mnogo toga biti lakše.

- S obzirom na postojeći ali ponižavajuć i besmislen Zakon o istopolnim zajednicama iz 2003, ovo je pozitivan pomak i korak napred za sve nas - kažu aktivisti iz Zagreb prajda.

Ipak, aktivisti se žale na deo zakona koji im ne dozvoljava usvajanje dece i smatraju da je Hrvatska na taj način nastavila da sprovodi politiku diskriminacije. S druge strane, konzervativno udruženje „U ime obitelji“ osudilo je odluku hrvatske vlade koja se, kako kažu, „oglušila o volju građana iskazanu na referendumu o braku“.

„Pokušavaju da izmanipulišu volju građana, a to svakako dovodi do nedemokratske pravne nesigurnosti“, kažu u udruženju.

Šta omogućava Zakon o životnom partnerstvu

Zajedničku imovinu na koju polažu jednaka prava
Prava i obaveze u pogledu nasleđivanja
Korišćenje penzionog osiguranja
Socijalnu zaštitu
Zdravstveno osiguranje
Poreske olakšice
Bolovanje za negu partnera i posete u bolnicama
Zaštitu od diskriminacije na tržištu rada
Starateljstvo nad decom partnera
Sticanje državljanstva
Uzimanje partnerovog prezimena

Šta ne omogućava
Usvajanje dece

Izvor: Blic

Pogledajte još