Veganstvo može da spasi planetu?

Efekat staklene bašte izazvan gasovima nastalim usled poljoprivrednih praksi mnogo koštaju svet, ali novi izveštaj objavljen u žurnalu "Klimatske promene" (Climatic Change) navodi da su za to najviše krivi mesojedi. Istraživanje je pokazalo da je prosečan mesojed odgovoran za gotovo dva puta veću emisiju ugljen dioksida u odnosu na vegana.

Proizvodnja, transport i skladištenje hrane u mnogome tome doprinose.

Osim veće potrošnje goriva za prevoz i skladištenje mesa, prirodi šteti i metan koji životinje proizvode.

Prema američkoj Agenciji za zaštitu životne sredine, poljoprivredni uzgoj je odgovoran za 14 odsto ukupne svetske emisije gasova odgovornih za efekat staklene bašte.

"Smanjenje unosa mesa i drugih namirnica životinjskog porekla može predstavljati značajan doprinos očuvanju životne sredine", zaključuje se u izveštaju.

Ranija istraživanja pokazala su slične rezultate. Studija objavljena u aprilu otkrila je da godišnja emisija ugljen dioksida u poljoprivredi može da se smanji za oko 90 odsto smanjenjem konzumacije junetine u svetu do 2030.

Radna grupa za očuvanje životne sredine predstavila je i grafikon u kom se poredi uticaj konzumacije određenih vrsta mesa i otkriće da bi, ukoliko bi svi Amerikanci postali vegetarijanci, uticaj na životnu sredinu bio takav, kao da je uklonjeno 46 miliona automobila s puteva.

Međutim, grupa upozorava da je to samo delić onoga što je potrebno uraditi i da su potrebne krupne političke odluke.

Izvor: B92

Pogledajte još