Ekstremisti proglasili kalifat u Iraku i Siriji

U audio-snimku postavljenom na Internetu ISIL je proglasio svog vođu Abu Bakra el Bagdadija kalifom i "liderom muslimana gde god se nalazili".

Portparol ISIL-a Abu Muhamed el Adnani rekao je da je Bagdadi prihvatio dužnost i tako postao lider svih muslimana, preneo je AFP.

"Reči 'Irak' i 'Levant', uklonjene su iz naziva Islamske države, u zvaničnim dokumentima", dodao je Adnani opisujući kalifat kao "san u srcima svih muslimana" i "nadu svih džihadista".

Od smrti proroka Muhameda, kalif je predstavljao "princa" ili "emira svih verujućih".

Ovaj sistem vladavine ukinut je padom Otomanskog carstva 1924. godine.

Kalifat nije nasledan položaj, već se vladar bira isključivo među najpobožnijim i najobrazovanijim muslimanima.

U međuvremenu, izraelski premijer Benjamin Netanijahu založio se za podelu Iraka i uspostavljanje nezavisne države Kurda kako bi se ojačale umerene snage na Bliskom istoku.

Netanijahu je, osvrćući se na međuverske sukobe u Iraku, rekao da su ustanak sunitskih ekstremista i reakcija šiitskih snaga stvorili priliku za "jaču regionalnu saradnju".

Inače, američki predsednik Barak Obama izjavio je da sve veća pretnja dolazi od islamista prekaljenih u borbama u Siriji i Iraku, koji mogu sa evropskim pasošima da uđu u SAD.

Američki predsednik je za TV mrežu Ej-Bi-Si rekao da SAD mora da poboljša sistem nadzora, izviđanja i prikupljanja obaveštajnih podataka kako bi neutralisali taj rizik.

Obama je dodao da bi mogli biti upotrebljeni i vojni udari protiv organizacija koje mogu nauditi SAD, preneo je AP.

Izvor: Rts

Pogledajte još