Ovo je 15 moći morske soli koje mogu da zamene šaku lekova!

Najveća razlika između morske soli i kuhinjske soli je što druga, sušenjem na više od 650 stepeni menja svoju hemijsku strukturu pa ne sadrži potrebne elemente i minerale kao prirodna so. U morskoj soli, uz natrijum hlorid, nalazimo osamdesetak različitih elemenata u tragovima poput kalijuma, magnezijuma i mangana, zato će učiniti čuda za vaše zdravlje, kožu i kosu.

1. Morska so ima alkalno dejstvo koje pomaže u balansiranju nivoa kiseline u telu i tako eliminiše potencijalne rizike fatalnih bolesti.

2. Može da ojača imunološki sistem, a tada telo postaje otpornije na razne autoimmune bolesti poput gripa, alergija i sl.

3. Ima značajno dejstvo na kardiovaskularni sistem.
Naučnici su dokazali da redovno uzimanje morske soli raspršene u vodi može znatno da smanji nivo lošeg holesterola u telu.Takođe, drži krvni pritisak pod kontrolom i normalizuje nepravilan rad srca.
(old_image)

4. Metabolički poremećaji, poput dijabetesa, mogu se uspešno tretirati i lečiti morskom soli jer ona pomaže smanjenju nivoa šećera u krvi.

5. Više od 20 odsto natrijuma u našem telu akumulira se u kostima, koje se oštećuju usled nedostatka minerala u krvi i telesnim tečnostima. Dodavanjem morske soli u prehranu možete izbeći i lečiti osteoporozu.

6. Morska so je takođe korisna za disanje, a minerali i oligoelementi kao i strukturni delovi algi koje sadrži morska voda pomažu oporavku sluznice. Morska voda ima blago antiseptičko i antibakterijsko dejstvo, što se pripisuje jonima kalcijuma i magnezijuma.

7. Dobar je izvor kalijuma (koji olakšava funkcionisanje mišićnih vlakana), pa morska so tako blagotvorno deluje na grčeve.

8. Morska so se smatra prirodnim pročišćivačem krvi. Sadrži veliku količinu vitamina C koji deluje kao antioksidans i uništava slobodne radikale. Magnezijum pak omogućava efikasno delovanje antioksidansa. Tako morska so omogućava detoksikaciju ćelija kože apsorbujući sve otrovne materije iz njih.

9. Kako so izvlači toksine iz tela, koža postaje meka i zdrava.
Zato kupke s morskom solju mogu poboljšati njen tonus. Takva kupka će podstaknut i izlučivanje suvišne vode iz kože i vezivnog tkiva, čime se sprečava nakupljanje suvišne tečnosti, pa kožapostaje čvršća, glatkija i zdravija.
(old_image)

10. Morska so je puna vitamina i minerala od vitalne važnosti za pravilnu ishranu ćelija. Te hranjive materije mogu poboljšati ćelijski metabolizam (izmjenu materija i energije), održavati tkivo hidratizovanim, podstaknuti cirkulaciju na samoj površini kože i povećati snagu ćelijske membrane.

11. Kalcijum pomaže u čišćenju začepljenih pora na koži.

12. Morska so idealna je kao prirodni piling kože jer njena tekstura pomaže da se ukloni gornji sloj mrtvih ćelija kože.

13. Prirodni je lek za osobe sa masnom kosom. Morska so može da apsorbuje višak ulja iz vaših uvojaka čineći ih glatkim i lepim.

14. Uz pomoć mnogih minerala prisutnih u morskoj soli, kosa će dobiti željeni volumen, a vaši će uvojci sa lakoćom poskakivati. Štaviše, morska so može da pruži dovoljno hranjivih materija folikulima, koje će učiniti mekšima.

15. Morska so je izvrsna u borbi protiv peruti. Deluje pravo na kožu i sprečava njenu suvoću.

Izvor: zadovoljna

Pogledajte još