Letujete u Tunisu? Ovi saveti će vam dobro doći!

Poslednjih godina sve više ljudi iz Srbije odlazi na letovanje u Tunis. Oni koji su jednom proveli odmor u ovoj afričkoj zemlji tvrde da ne postoji destinacija koja pruža kvalitetniju zabavu i bolje uživanje za malo para.

Ukoliko ste ovog leta nameravali da po prvi put odete u Sus, Hamamet, Jasmin Hamamet, Port el Kantaui ili na ostrvo Đerba, pogledajte najpovoljnije ponude na sajtu mojodmor.rs.

Viza
Dobijate je na aerodromu i besplatna je.

Novac
Lokalna valuta je tuniški dinar (TND), odnosno 1.000 milima. Za jedan evro dobijate oko 1,86 TND. Novac uvek menjajte u menjačnici hotela, tu je kurs najpovoljniji i ne rizikujete da dobijete falsifikovane novčanice.

Kada je reč o platnim karticama, možete da koristite VISA, MASTER i AMERICAN EXPRESS za podizanje novca sa bankomata.
Da li ćete ove godine ići na more sa partnerom ili sa prijateljima?

Sef
Preporučljivo je da čim stignete u hotel, pasoš i novac čuvate u sefu. Iznajmljivanje sefa za 10 dana košta 20 evra, koje dobijate čim ispraznite sef i vratite ključ.

Voda
Svaki turistički vodič će vam preporučiti da ne pijete vodu iz česme. U boljim hotelima na svakih pedesetak metara postavljeni su aparati sa pijaćom vodom. Flaširanu vodu kupujte u marketima; dva litra košta 600 milima, odnosno oko 35 naših dinara.

Telefon
Ukoliko ne želite da vam po povratku sa letovanja stigne astronomski račun za mobilni, čim dođete u Tunis kupite njihovu pripejd karticu. Košta sedam evra i biće vam dovoljna da svakog dana pozovete Srbiju i javite se prijateljima. Karticu možete da dopunite u svakom trenutku, a najjeftinija dopuna je šest evra, odnosno 10 TND. Za jedan TND možete da pošaljete četiri poruke sa kartice ka svim mobilnim mrežama u Srbiji.

Internet
Većina hotela ima wi-fi konekciju. Možete da iznajmite i kompjuter – pola sata košta dva TND.
Vodič za radoholičare: Kako da se opustite na odmoru?

Bakšiš
Potpuno je normalno da ostavite bakšiš konobaru u hotelu, sobarici ili momku koji radi na održavanju plaže. Rezultat vašeg lepog ponašanja videćete već prilikom drugog susreta – konobar će “leteti” oko vas, sobarica će od posteljine na vašem krevetu napraviti pravo remek delo, a neretko će vam pobacati latice cveća po sobi. Ne moramo da ističemo da ćete po dolasku na plažu uvek imati sačuvanu ležaljku i suncobran na poziciji koju ste ranije odabrali.

Šoping
Zapamtite, u Tunisu se cenjkajte uvek i svuda, jer koliko god da “ubijete” cenu, preplatili ste ono što ste kupili. Bilo da odete na Medinu (pijacu u utvrđenju koja postoji u svim mestima), bilo da pazarite u buticima – ćaskajte sa prodavcima i ne kupujte ništa dokle god ne počnu da trče za vama i pristanu na cenu koju ste ponudili, a koja je drastično niža od istaknute. Primera radi, kožnu jaknu možete da kupite za 60 evra, iako je na njoj stajala cena od 300 evra, a haljinu za svega osam evra iako je trgovac za nju tražio 50.

Cenkanje jedino nije dozvoljeno u marketima i prodavnicama koje imaju jasno istaknutu poruku “Fix price”. Tu će cenkanje već doživeti kao uvredu.
Upoznajte destinacije koje niste ni znali da postoje!

Prevoz
Autobusi ne idu po utvrđenom redu vožnje (slično kao i kod nas), a stajališta nisu jasno obeležena. Najsigurnije je da putujete taksijem. Preko dana je start 400 milima (oko 25 centi), a noću 600 milima (oko 33 centa).

Ukoliko taksista odbije da uključi taksimetar, izađite iz vozila. Rutu od Susa do Port el Kantauija u tom slučaju neće vam naplatiti više od četiri evra, i još će vam pevati što vas je ubedio da se ne ljutite na njega.

Zdravstvene usluge
Preporuka je da pre odlaska u Tunis uplatite međunarodno zdravstveno osiguranje. Ukoliko se razbolite tokom odmora i zatražite lekarsku pomoć, to ćete morati odmah da platite, ali uz račun možete da refundirate novac po povratku u Srbiju. Primera radi, cena posete lekaru u bolnicama je od 70 do 100 TND (od 38 do 54 evra), a u klinikama od 150 do 200TND (od 80 do 108 evra).

Za svaki slučaj, ponesite kutiju probiotika i tablu lekova za skidanje temperature, a ukoliko ste hronični bolesnik, ne krećite na put bez redovne terapije.
Pročitajte kako da se bez nervoze spakujete za odlazak na odmor!

Izleti
Ako na letovanje idete sa malom bebom ili mlađim detetom, nije preporučljivo da prihvatite poziv vodiča i obilazite pustinjske oaze i berberska sela gde su snimani “Ratovi zvezda”.
Put je naporan, traje satima, džipovi prosto lete preko peščanih dina, a vetar koji duva u priobalnom delu neće uspeti da vas rashladi. Ovu vrstu avanture od srca preporučujemo putnicima koji su dobrog zdravstvenog stanja i čiji turistički apetiti traže više od peščanih plaža, beskrajno toplog mora, udobnih hotela i ukusne hrane koju spremaju vrhunski kuvari.

Želimo vam ugodan odmor!

Snežana Moldovan

Pogledajte još