Počela rasprava o ćirilici u Saboru Hrvatske

Takvu odluku prošle sedmice predložio je Odbor za Ustav pošto je prethodno Vlada objavila da je prikupljeno dovoljno potpisa za raspisivanje tzv. referenduma protiv ćirilice.

Građanska inicijativa "Štab za odbranu hrvatskog Vukovara", koja okuplja uglavnom udruženja branitelja, predala je Saboru još krajem prošle godine oko 600.000 pravovaljanih potpisa za raspisivanje takozvanog referenduma protiv ćirilice, odnosno o izmenama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina po kojima bi nacionalna manjina imala pravo na službenu upotrebu jezika i pisma samo ako čini najmanje polovinu stanovništva.

Sada je to pravo omogućeno pripadnicima manjina kada čine više od trećine stanovništva, kakav je slučaj sa Srbima u Vukovaru. Upravo je postavljanje dvojezičnih tabli u Vukovaru u septembru prošle godine bio povod za prikupljanje potpisa za referendum.

Iz hrvatske vlade koju vodi koalicija levog centra na čelu sa SDP-om Zorana Milanovića više puta je poručeno da je neprihvatljivo smanjivanje manjinskih prava i da takozvanog referenduma o ćirilici neće biti bez obzira na to koliko je potpisa prikupljeno.

Izvor: Beta

Pogledajte još