Nisu nogometaši nego fudbaleri: Hrvati su zapravo Srbi

Neki su možda sećaju njegove analize u kojoj je ustanovio da su Marko Perković Tompson, Oliver Dragojević i Zdravko Mamić Srbi, a ovog je puta isto zaključio i u slučaju hrvatskih reprezentativaca.

U samom uvodu dao je do znanja da "svaki ozbiljniji istraživač istorije balkanskih naroda zna da su današnji Hrvati pokatoličeni Srbi" pa u nastavku ni ne možemo očekivati prevelika iznenađenja.

Započinje s Pletikosom ili Pletikosićem koji žive u Rupama, katolici, ima ih i pravoslavnih i slave Sv. Nikolu. Oni potiču iz srpskog plemena Bjelopavlića u Crnoj Gori. Slave Sv. Đurđa. Pletikose se kasnije javljaju u Boki i Dalmaciji.

Dalje, Darijo Srna je Srbin jer "poreklo Srna potječe od srpskoga plemićkoga roda Mališevci (Maleševci) – staro plemićko bratstvo koje je živelo u selu Malina, na putu Trebinje-Bileće, a kasnije su se proširili i na druga sela."

Njegove su teorije "ukrašene" opisima kao što je: "Dođe im na konak jednoga dana neki pašajlija i poče činiti zulum, Maleš ga sa sinovima uhvati i ubije. Uze od njega i sablju koja je bila bogato opčinjena. Posle nekoliko godina stari ban Maleš se prepade i reče sinovima da beže. Svi pristanu, samo najmlađi Aleksa ne htede, već ostane na Vidnjama i od njega su sve porodice u Hercegovini koje slave Sv. Ignjatija. Ostalih osam sinova sa ocem pobegnu niz Bosnu i pridvore se kod nekoga bega."

U svakom slučaju, Ćorlukini su doselili iz Popova, Vrsajko ili Vrzajko je porodica srpskog roda, Kovačići su iz Bileće, Jelavići iz sela Zmijinac, Rakitići (Raketići) su ogranak bratstva Vladojević, Modrići su prezime dobili po Modrinom Selu odakle su "nekada došli 1689. godine iz srednje Dalmacije (iz Bukovice) kada su naseljene srpske porodice", Perišići su iz Dračeva, Mandžukići iz Crne Gore, Rebići su srpski rod iz Hercegovine, a Kovači su "doselili iz Hercegovine od tamo brojnih srpskih bratstava s ovim prezimenom".

Izvor: index.hr

Pogledajte još