5 najopasnijih plaža na svetu

5. Severna teritorija i Kvinsland, Australija

Svake godine od oktobra do aprila rojevi meduza poznatih kao morske ose preplave na stotine plaža severne Australije. Njihov otrov instantno ošamuti plen, a smatra se jednim od najsmrtonosnijih otrova na svetu. Kao da to nije dovoljno, njihov otrov izaziva nepodnošljive bolove – toliko snažne da se mnoge žrtve utope u moru zbog šoka. Samo u jednoj morskoj osi nalazi se dovoljno otrova da ubije 30 odraslih ljudi, a ponekad se desi da smrt usledi samo 3 minuta nakon uboda (često od srčanog udara).

Morske ose su odgovorne za najmanje 70 smrtnih slučajeva od 1883. godine, ali na sreću protuotrov je danas jednostavan i dostupan – ocat. Na plažama širom Severne Australije nalaze se zalihe lako dostupne svim posetiocima kako bi na vreme mogli tretirati ubod.

4. Praia de Boa Viegem, Brazil

Praia de Boa Viegem plaža je popularno kupališe već desetinama godina, a opasna je tek od ranih 1990-tih godina kada su se u njenoj blizini pojavili veliki beli morski psi. Od tada, ovde je zabeleženo najmanje 50 napada na ljude, od kojih je 19 završilo smrću.

Ekolozi kažu da su za pojavu ajkula u blizini obale krivi isključivo ljudi (uglavnom nemarni ribari) koji su godinama uništavali njihovo prirodno stanište.

(old_image)

3. Hanakapiai, Havaji

Na Hanakapiai plaži na Havajima vas neće dočekati morski psi, otrovne meduze ili bilo koja druga životinja koja bi vam mogla ozbiljno nauditi – ali uprkos naizgled mirnom i idiličnom moru, ispod površine vreba ubica koji je u proteklih nekoliko godina odnio 82 života: jaka morska struja.

Pored jake struje koja se ne primeti na površini vode, ovde se često mogu videti i veliki talasi koji upozoravaju potencijalne plivače da se drže podalje od ovog dela oceana, jer je u njemu gotovo nemoguće plivati.

(old_image)

2. Gansbaai, Južnoafrička Republika

Iako se Gansbaai plaža smatra jednom od najopasnijih na svetu, ona i dan danas privlači veliki broj turista koji žele da iz blizine vide i plivaju (sigurni u kavezima) sa velikim belim morskim psima.

Nedaleko od obale Gansbaaija nalazi se Shark Alley (Ulica Ajkula) u kojoj živi velika kolonija foka koja privlači i veliki broj ajkula (i turista).

(old_image)

1. Plaža ostrva Fraser, Australija

Iako na slici izgleda kao raj, ova plaža u stvarnosti više liči na pakao na Zemlji. Morski psi, otrovne meduze i jake struje vas čekaju u vodi, a ni na obali nije ništa sigurnije, jer na njoj žive morski krokodili i otrovni pauci.

Pa čak ako želite da posmatrate plažu sa ‘sigurne’ daljine, opet se morate paziti da vas ne ujede jedna od 18 vrsta zmija koje žive na ovom ostrvu (trećina su otrovnice, a jedna od njih se ubraja među najotrovnije na svetu), ili pak da vas ne napadne australijski divlji pas, poznatiji kao Dingo.

(old_image)

Bonus: Volusia County, Florida

Prema podacima Shark Attack File (ISAF), baze podataka za prijavljene napade morskih pasa, više napada se dogodilo na obali Volusia County-ja na Floridi nego u čitavoj Južnoj Africi. Ukupno 235 napada od 1882. godine. Na sreću, nijedan jedini nije bio fatalan.

Ali ovde ajkule nisu jedina opasnost, jer je šansa da vas pogodi munja u Volusia County-ju veća nego bilo gde drugo u Severnoj Americi. Samo između 1997. i 2006. godine je zabeležen 71 smrtni slučaj uzrokovan munjama.

(old_image)

gledajovo.com

Pogledajte još