SULUDA ODLUKA: U taksi ne mogu bolesni i pijani?!

Smederevsko Gradsko veće usvojilo je nedavno predlog nove odluke o taksi prevozu, kojom se utvrđuju pravila u ovoj oblasti.

Najzanimljiviji je član 22 odluke u kome doslovce stoji da „taksi vozač ne sme da u taksi vozilo primi lica pod uticajem alkohola i opojnih droga ili obolela od zaraznih bolesti, kao i lica sa izuzetno zaprljanom odećom“.

- Ovo praktično znači da kad neko ode na proslavu i popije neku više neće moći da ostavi svoja kola i pozove taksi, što je do sada bilo uobičajeno, u krajnoj liniji i jedino moguće i dobro po bezbednost saobraćaja. Predviđena je kazna od 150.000 do milion dinara za firmu ako u taksiju zateknu putnika pod uticajem alkohola. Da ne govorimo o ovom drugom, „prljave mu pantalone“ – kazna milion, putnik ima grip – daj milion dinara… Bolje da zabrane taksi prevoz nego na taj način da nas pobiju! Sve i da su ove odredbe na mestu, a nisu, kaznena politika je toliko neprimerena sadašnjim uslovima i ekonomskoj situaciji da to nije normalno – kaže Zoran Cvišić, predsednik Sindikata taksista Smedereva.

Cišićeve kolege sada se pitaju: koji to taksista, i kako, može da proceni da li neko boluje i od kakve bolesti i koji su kriterijumi za granicu „zaprljanosti“ putnika?

Predstavnici smederevskih udruženja taksista uspeli su, tokom pregovora sa gradskim vlastima, da se izbore za odlaganje usvajanja ovakve, nakaradne odluke. Ona je trebalo da se nađe pred odbornicima u Skupštini 22. jula. Dok ne stigne pred Skupštinu, taksisti će, kako kažu, pokušati da donosioce gradskih pravila ubede da izmene sporne odredbe.


Izvor: Blic
Pogledajte još