Protesti u Peruu: Da bi privukli investitore oslabili ekološku zaštitu

Inače, ova zemlja se priprema da bude domaćin međunarodnih razgovora o klimi krajem ove godine.

Zakon, čiji cilj je da poveća investicije u Peru, oduzima Ministarstvu za životnu sredinu, osnovanom pre šest godina, jurisdikciju nad kontrolom kvaliteta vazduha, tla i vode.

On, takođe, oduzima tom ministarstvu ovlašćenje da ustanovi prirodne rezerve nafte i rudnog bogatstva koje će biti izuzete iz eksploatacije, kao i da neke supstance proglasi štetnim i ograniči njihovu upotrebu.

Peru, u kojem ima više od 300 velikih rudnika, već nudi toj industriji mnoge povlastice, nezabeležene u obe Amerike, čak i Čileu i Meksiku, koje isto imaju zakone koji stimulišu rudarstvo.

Zakon koji je predsednik Olanta Umala potpisao 11. jula takođe podrazumeva manje kazne za one koji ugrožavaju životnu sredinu, osim kada se radi o najtežim slučajevima.

Istovremeno, njime se ponovo uvode poreske olakšice za velike rudarske multinacionalne kompanije, koje već uživaju benificije kao što je neograničena koncesija i za istraživanje i za eksploataciju, sve dok plaćaju osnovne doprinose.

U nekim delovima Perua, više od polovine teritorije je pod koncesijom.

Aktivisti predviđaju da će oslabljena zaštita izazvati više sukoba između policije koja štiti rudnike i prirodnjaka, razgnevljenih zagađenjem i uništavanjem izvora vode, za šta krive eksploataciju ruda.

(old_image)

Prema vladinoj računici, u junu je bilo najmanje 80 incidenata povezanih sa rudarstvom.

Novi zakon predvdija da će peruanska agencija za zaštitu životne sredine u narednje tri godine više piti okupirana "preventivnim" nego disciplinskim akcijama.

Peru će u decembru ugostiti 15.000 ljudi, uključujući delegate iz 194 zemlje na razgovorima o klimi, čiji su pokrovitelj UN. To će biti poslednja velika klimatska konferencija, pre sledećeg sastanka u Parizu naredne godine, na kome će, kako se nadaju UN, biti potpisan globalni klimatski sporazum.

Kongresmenka Veronika Mendosa smatra "sramotom" što će zemlja koja je "u potpunosti degradirala svoje Ministarstvo životne sredine" biti predvodnik u naporima da se napravi nacrt globalnog sporazuma o smanjenju emisije štetnih gasova.

Peruanska ekonomija se veoma oslanja na rudarstvo, koje čini oko 60 odsto prihoda od izvoza. Međutim, nakon nekoliko godina stalnog rasta, nedavno je on usporen zbog smanjenja svetske potražnje za metalima.

U poslednjoj deceniji, Peru je pobrao oko 38 milijardi evra u rudarskim investicijama.

Zvaničnici vlade smatraju da će ublažavanje ekoloških propisa, dodatno podstaći investicije.

izvor: B92

Pogledajte još