EKOLOŠKA KATASTROFA U NAJAVI: Livnica u Kraljevu je tempirana bomba

Livnica ne dobija vodu za hlađenje u slučaju nestanka struje jer radnici Fabrike vagona ne primaju platu.

Zoran Bogdanović, direktor Livnice, jedinog zdravog dela Fabrike vagona, kaže da imaju ozbiljan i opasan problem sa hlađenjem.

- Sve dok ima struje, hlađenje nije problem, ali ukoliko ona nestane, što se dešavalo u trenucima kada je peć puna, za manje od minuta može doći do razorne eksplozije, jer ne postoji alternativa, odnosno Livnici se ne doprema voda, koja bi u tom slučaju vršila hlađenje. Eksplozija može biti toliko razorna, da bi raznela pola Fabrike vagona - započinje Bogdanović priču za „Blic“.

Slučaj „Radijatora“
U zrenjaninskom „Radijatoru” 2008. zahvaljujući vatrogascima sprečen je veliki požar, a malo je falilo da eksplodira ulje za hlađenje. Vatra je buknula na električnim instalacijama koje od trafostanice napajaju električnu peć za topljenje gvožđa.

Plate
20 plata nisu primili radnici Fabrike vagona. Zaposleni u Livnici plate dobijaju redovno zahvaljujući poslovima koje ovaj pogon sam ugovara.

Problem je, prema rečima Bogdanovića, nastao u Vagonogradnji, delu Fabrike vagona koji je zadužen za dopremanje vode u Livnicu. Međutim, taj sistem ne funkciniše.

- Radnici koji treba da rade u pumpnoj stanici uopšte ne dolaze na posao, jer kažu da ne primaju plate, a i plaše se da borave u njoj, jer im sigurnost nije zagarantovana zbog čestih provala u toku noći. Za vreme poplava pumpa je zakazala, pa je Livnica kupila drugu, kako bi sve to ponovo funkcionisalo, ali ništa se nije dogodilo. Mi i dalje ne dobijamo vodu, i mogu odgovorno da tvrdim da smo „bure baruta” - kaže Bogdanović.

Direktor Livnice je uputio pisma na nekoliko adresa, od zastupnice kapitala, preko Nadzornog odbora Fabrike vagona, do Agencije za privatizaciju, i kako nam je rekao, niko mu nije ništa odgovorio.

- Pošto taj sistem dopremanja vode ne funkcioniše, tražio sam da nam obezbede jednu cisternu sa vodom, koja bi tu bila preventive radi. Ukoliko bi došlo do nestanka struje, mi bi smo odmah priključili creva iz cisterne i dobili bismo hlađenje, i tako spasli glave radnicima i svima ostalima - priča Bogdanović.

On napominje da je imao priliku da vidi šta se dogodilo u livnici „Radijatora“ u Zrenjaninu kada je u požaru petoro radnika povređeno. Tada je samo zahvaljujući vatrogascima izbegnuta katastrofa, pošto je izgorelo pola kondenzatorskog postrojenja i komandni pult za sve peći. Srećom, nije došlo do izlivanja metala, niti je vatra dospela do sedam trafo-jedinica, u kojima je moglo da eksplodira ulje za hlađenje.

U Vagonogradnji su, kako samo saznali, upućeni u ovaj problem, ali postoje poteškoće zbog stanja u Fabrici vagona, koja je u restrukturiranju, a radnici štrajku mesecima, jer im se duguje blizu 20 plata.

U Sektoru za vanredne situacije nismo uspeli da dobijemo odgovor na tvrdnje direktora Livnice, zbog procedure davanja izjava, jer je načelnik na godišnjem odmoru.

Izvor: Blic

Pogledajte još