Prekršen dogovor o primirju: Ubijeno dete i ranjeno trideset ljudi

Očevici navode da se radi o izraelskom vazdušnom udaru ali izraelska armija nije još ništa komentarisala, samo je rekla da se istražuje incident. To je odraz osetljivosti primirja, navodi AFP i podseća da je Izrael najavio primirje nakon oštrih međunarodnih osuda napada kraj škole UN u nedelju, u kome je ubijeno 10 ljudi, a među njima i izbeglice koje su se tamo sklonile od nasilja.

Armija je najavila da će se prekid vatre poštovati širom pojasa Gaze, izuzev istočno od Rafe na egipatskoj granici, gde vojska još uvek dejstvuje i gde se sukobi nastavljaju.

Takođe je rekla da stanovnici dva sela istočno od Kan Junisa na jugu mogu da se vrate kući, što je još jedan znak da se vojska povlači i da je povlačenje unilateralno.
Upozoreno je međutim da će se odgovoriti na svaki pokušaj da se eksploatiše primirje napadima na izraelske civile ili vojnike. Izraelski zvaničniici navode da je ovo osmi prekid vatre, koji je Izrael proglasio od početka ofanzive 8. jula. Hamas je odbacio najavu prekida vatre, upozorivši ljude da budu na oprezu.

"Unilateralni prekid vatre koji je najavio Izrael je pokušaj da se skrene pažnja sa izraelskog masakra", rekao je Sami Abu Zuhri, portparol Hamasa, misleći na napad kraj škole UN i napad na Rafu tokom vikenda.

Nekoliko ranijih pauza u sukobu koje su proglašene kako bi stanovnici Gaze mogli da se snabdu hranom i lekari stignu do mrtvih i ranjenih u zabranjenim zonama, završeno je brzo krvoprolićem.

Izvor: NoviMagazin. rs

Pogledajte još