Sir iz Mačve među pet najskupljih jela na svetu

Prvo mesto na listi najskupljih jela, objavljenoj na sajtu FinancesOnline, zauzela je ledena čokoladna poslastica "Frozen Haute" koja se može degustirati u njujorškom restoranu "Seredipiti 3", omiljenom svratištu milijardera.

Ovaj luksuzni sladoled, koji košta astronomskih 18.500 evra, pravi se od 28 vrsta kakaa i sadrži pet grama jestivog 23-karatnog zlata. Služi se u zlatnoj posudi ukrašenoj dijamantima koja se, jednom ispražnjenja, može poneti kući.

Na drugoj poziciji je pica "Luj XIII" koja se može naručiti samo u južnom italijanskom gradu Salernu, a košta oko 8.300 evra. Testo se priprema od makrobiotičkog brašna, a nadev sadrži tri vrste kavijara, mesto škampa i jastoga i mocarelu od bivoljeg mleka. Servira se uz redak francuski konjak i šampanjac.

Jelo koje se našlo na trećem mestu može se degustirati samo u restoranu "Fler de Lis" hotela Mandalej Bej, u Las Vegasu. Reč je o hamburgeru sa kobe govedinom, crnim tartufima i guščjom paštetom koji se poslužuje uz bocu vina Šato Petrus, a košta nešto manje od 4.000 evra.

Sledi vijetnamska čorba Anki Fu koja je najverovatnije najskuplja supa na svetu. Sastoji se od vangju teletine, tartufa, testetine i guščje paštete i košta 3700 evra, od kojih deo vlasnici restorana "Fu", čiji je ovo specijalitet, uplaćuju u dobrotvorni fond namenjen jednoj pedijatrijskoj bolnici u Los Anđelesu.

Poslednji na listi top 5 najskupljih specijaliteta je i sveži srpski sir od magarećeg mleka. Za proizvodnju kilograma ovog sira potrebno je čak 25 litara mleka od magarca.

Sir se nedavno našao na jelovniku jednog restorana u Las Vegasu gde se može naručiti po ceni od 3.720 evra za parče, čija se gramaža ne precizira.

Izvor: Blic

Pogledajte još