Ministar pravde: 40 godina zatvora je dovoljno stroga kazna

Ministar pravde je rekao da je kaznena politika za teška ubistva dovoljno stroga
i podsetio da smrtnu kaznu u Evropi ima jedino Belorusija.

- Nekada se za ovakva krivična dela izricala smrtna kazna, ali kao i sve druge evropske države morali smo da je izbrišemo iz našeg krivičnog zakonika. Mi kao
Pročitajte još

Član Savate Evrope moramo da poštujemo evropsku povelju koja zabranjuje smrtnu kaznu - rekao je Selaković.

Selaković je novinarima u Skupštini Srbije rekao da je "kaznena politika dovoljno stroga. Možda ljudima koji su prilično potreseni ovom tragičnom vešću, kada razmišljaju više emocijama nego glavom, (kaznena politika) izgleda blaga, a ne znam ni da je bilo ko zvanično zatražio uvođenje smrtne kazne".

Nezavisni policijski sindikat Srbije izjavio je saučešće porodici ubijene devojčice Tijane Jurić iz Bajmoka i podržao ocenu ministra policije Srbije Nebojše Stefanovića da ubici zbog surovosti zločina i nepostojanja kajanja treba izreći najstrožu kaznu.

Selaković je podsetio da u Evropi nijedna država Evrope, osim Belorusije nema zakonom propisanu smrtnu kaznu, i naglasio da je kazna od 40 godina zatvora dovoljno stroga.

"Da bi se ušlo u Savet Evrope, treba da se ratifikuje Evropska povelja, a ona izričito zabranjuje smrtnu kaznu", rekao Selaković.

Dalji tok ovog postupka u vezi sa otmicom i ubistvom devojčice iz Bajmoka, prema rečima ministra, u rukama je tužilaštva i suda.

"Ne želim da komentarišem, ali sam siguran da će onaj ko bude odlučivao biti svestan okolnosti ovog slučaja i uznemirenja javnosti koje je izazvao", istakao je Selaković.

Na pitanje da li se razmatra ponovno uvodjenje smrtne kazne, Selaković je rekao da ne zna da je neko do sada pokrenuo to pitanje, ističući da Evropska povelja zabranjuje smrtnu kaznu.

Selaković je kazao da je nedavno na Venecijanskoj komisiji (koja je organ Saveta Evrope) razmatrano pitanje da SAD postanu član te komisije, medjutim da je, prema njegovim rečima, jedna mala evropska država podsetila da SAD i dalje imaju propisanu smrtnu kaznu, pa je dalje razmatranje tog pitanja obustavljeno.

Izvor: Blic

Pogledajte još