Kako da svoj dom učinimo boljim mestom za život

Krenimo od momenta kada ulazimo u svoj dom. Neka sijalice koje uključujete budu štedljive. Iako skuplja od obične sijalice, korist od štedljive sijalice je višestruka. Osim što traje četiri puta duže od obične, troši čak četiri puta manje struje. Jedan plus za vaš kućni budžet i još jedan za našu planetu!

KUHINJA

Kuhinja je tradicionalno veliki potrošač struje, a samo par jednostavnih poteza može da napravi razliku. Pri kupovini frižidera, rerne ili mašine za pranje sudova kupite model koji najviše štedi energiju. Iako skuplji, na dugoročnom planu će se pokazati kao bolja investicija, jer će i računi za struju biti značajno manji. Perite ekonomično i mašinu za sudove koristite samo kada se napuni. Kuvanje, osim što je zabavno i relaksirajuće može biti i ekonomično. Dovoljno je samo da stavite poklopac na šerpu dok kuvate i na taj način štedite i do 30 procenata električne energije. Važno je i da ne držite vrata frižidera otvorena duže nego što je to neophodno. Hrana koju stavljate u frižider ili zamrzivač neka se potpuno ohladi. Otapajte hranu prirodno i držite je na pravoj temperaturi. Ako nije neophodno ne stavljajte štednjak i frižider ili zamrzivač jedan do drugog.

DNEVNA SOBA

Dolazimo i do dnevne sobe. Neka televizor, muzika i kompjuter u vašem dnevnom boravku ne budu uključeni kada nikoga nema. Isključite ih kada ih ne koristite, jer troše između 10 i 60 procenata struje koju koristite čak i kada su na "stand by" opciji.

KUPATILO

U vašem kupatilu takođe postoje veliki potrošači električne energije kao što su bojler i mašina za pranje veša. Koristite ih u intervalima jeftinije struje. Mašinu za pranje veša koristite ekonomično i uključujte je samo kada je puna. Koristite prašak za pranje koji odgovara pranju na niskim temperaturama i ekonomične programe. Korišćenje vode možete smanjiti i tuširanjem umesto kupanja.

Osim ovih konkretnih saveta koje možete primeniti odmah možemo vam dati još par opštih koji će vam pomoći da vaš dom učinite ekonomičnijim »na duge staze«.

IZOLACIJA

Ukolio ste u mogućnosti, ugradite dobru toplotnu izolaciju u vašoj kući. Ovo je jedan od najefikasnijih načina da se uštedi energija, jer se 50 procenata toplote može izgubiti kroz zidove, krovove i podove sa lošom izolacijom. Vaš dom će zimi biti topliji, leti hladniji, a računi za grejanje i klimu neuporedivo niži.

SORTIRANJE SMEĆA

Trudite se da sortirate otpad, jer ćete na taj način dati značajan doprinos reciklaži. Biorazgradive kese za odlaganje otpada su još jedan odgovoran postupak za očuvanje planete. Kada idete u nabavku, možete da izaberete porodična pakovanja. Osim što su jeftinija, smanjuju broj pojedinačnih pakovanja proizvoda.

ZASADITE BILJKU

Ukoliko imate terasu ili dvorište zasadite drvo ili biljku - vaš ambijent će biti lepši, a vazduh koji dišete čistiji. Drveće vezuje ugljen dioksid iz atmosfere i koristi ga kao izvor energije za proizvodnju kiseonika koji dišemo. U zavisnosti od biljne vrste i geografskog položaja, drvo može da apsorbuje od 300 do 3.000 kilograma ugljen-dioksida u toku svog životnog veka.

UŠTEDA GORIVA I PAPIRA

Gorivo koje sagori u motoru vašeg automobila stvara prosečno 2,5 kg emisije ugljen-dioksida po litru goriva. Zato se vozite automobilom što manje! Više šetajte i koristite bicikl ili javni prevoz. Čak trećina vožnji je vožnja na posao – zato se organizujte sa kolegama i na posao se odvezite u jednom automobilu.Uvek kada je to moguće, izbegnite putovanje avionom i odaberite druga prevozna sredstva. Trudite se da ne štampate dokumenta ukoliko to nije neophodno.

Ovih par jednostavnih saveta brzo i lako mogu postati deo naše svakodnevne rutine, a što pre ih usvoji što više nas, naša planeta će imati svetliju, čistiju i zdraviju budućnost. Mali trud svakoga od nas može da spreči velike klimatske promene, zato pomozimo zajedno planeti da ostane prijatno mesto za nas i buduće generacije.

Pogledajte još