U znak sećanja na 6.500 ubijenih Srba u Sarajevu biće podignut spomen-krst iznad grada

Na Zlatištu iznad Sarajeva biće podignut spomen-krst kao "znak sećanja na više od 6.500 ubijenih sarajevskih Srba", odlučeno je danas u Trebinju na sednici Predsedništva Saveza logoraša Republike Srpske. Predsednik Saveza Branislav Dukić rekao je da "niko nema pravo da zabrani da 6.600 imena bude upisano da su ti ljudi stradali u Sarajevu", kao što "niko nema pravo da poriče da je u tom gradu bilo 126 logora, gde 5.000 stradalnika nikada nije dočekalo slobodu".

"Krst će biti podignut", poručio je Dukić sa sednice Predsedništva u Trebinju.

Prema njegovim rečima, inicijativu srpskih logoraša podržao je zamenik predsedavajućeg u Domu naroda parlamenta BiH Staša Košarac i već je našao sponzore za finansiranje spomen-obeležja. Košarac je u obraćanju članovima Predsedništva istakao je da je podizanje spomen-krsta na Zlatištu samo prva faza budućeg spomen-kompleksa na tom mestu, u okviru kojeg će biti crkva i spomen-park posvećeni sarajevskim stradalnicima.

"Znam da će u političkom Sarajevu biti mnogo vike zbog ovoga. Ne radimo ovo radi prkosa drugim narodima, već da sačuvamo uspomenu na naše žrtve, a to nam pravo niko ne može uskratiti", rekao je Košarac, koji je bio gost sednice Predsedništva republičkog Saveza logoraša.

On je dodao da inicijatore ne zabrinjava ni negodovanja Kancelarije visokog predstavnika u BiH."OHR nam ne može zabraniti volju, patriotizam i ljubav prema Republici, kao ni potrebu da ovim spomenikom odamo poštu nevino stradalim sarajevskim Srbima. OHR može da priča šta god hoće, ali nigde ne piše da je to obavezujuće za Savez logoraša", kaže Košarac.

Izvor: Kurir

Pogledajte još