Vučić: Nemačka planira da nam da 140 miliona evra

Vučić je to rekao novinarima nakon sastanka sa nemačkim ministrom za ekonomsku saradnju i razvoj Gerdom Milerom.

Srpski premijer je izjavio da je ovo jedna od ključnih adresa u Nemačkoj i da je razgovor sa nemačkim ministrom Milerom bio izuzetno važan za Srbiju.

"Razgovarali smo o podršci koja bi do kraja godine trebalo da iznosi što u grantovima, što u najpovoljnijim kreditnim linijama 140 miliona evra", rekao je Vučić.

Vučić i Miler su razgovarali i o programima u oblasti energetike, komunalnih usluga i poljoprivrede.

Premijer Vučić je istakao da je tokom susreta zatražio pomoć i podršku ministra Milera za projekte u obrazovanju, posebno mladih, kao i za projekte za razvoj preduzetničkog duha.

"Pohvalili smo se smanjenjem nezaposlenosti u Srbiji i to tako što smo u poslednjih pet meseci svakog narednog meseca imali manji broj nezaposlenih u odnosu na prethodni mesec. Međutim, mladi su nam i dalje problem", istakao je Vučić.

On je dodao da se traže rešenja za promenu obrazovnog sistema kako bi mladi ljudi u školama već bili spremni za posao. "Za to nam je neophodna pomoć Nemačke", rekao je Vučić.

Vučić će kasnije danas razgovarati sa predstavnicima Svetske banke i sa evropskim komesarom za energetiku Ginterom Etingerom.

Srpski premijer koji sutra učestvuje na konferenciji o Zapadnom Balkanu, razgovaraće sa zvaničnicima regiona između ostalog i o infrastrukturnim projektima, ali i o višem stepenu carinske unije.

Nemačka kancelarka Angela Merkel će, nakon što je 15. jula u Dubrovniku učestvovala na samitu šefova država Zapadnog Balkana u okviru procesa Brdo-Brioni, sa ministrom privrede Zigmarom Gabrijelom i šefom diplomatije Frank-Valterom Štajnmajerom sutra primiti šefove vlada, ministre spoljnih poslova i privrede šest država Zapadnog Balkana, kao i Hrvatske i Slovenije.

Tokom drugog dana posete premijer Vučić će razgovarati sa predstavnicima kompanije Goldman Saks, nakon čega će se sastati sa predsedavajućim Saveta ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, zatim sa ministrom spoljnih poslova Austrije Sebastijanom Kurcom i premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem.

Istoga dana, po završetku konferencije, premijer Vučić prisustvovaće radnoj večeri sa kancelarom Angelom Merkel i ostalim učesnicima konferencije.

Radnu posetu Berlinu Vučić će završiti sastankom sa zamenikom kancelarke, i ministrom ekonomije i energetike Nemačke Zigmarom Gabrijelom, piše u saopštenju Vlade.

Delegacija Srbije, sa premijerom Vučićem na čelu, tražiće tokom boravka u Berlinu podršku za infrastrukturne projekte, između ostalog, i za zajednički projekat sa Crnom Gorom, modernizacija i izgradnja pruge Beograd-Bar, saznaje beogradski "Danas".

Konferencija o Zapadnom Balkanu, koja se održava na inicijativu nemačke kancelarke, predviđena je za predstavljanje infrastrukturnih projekata, odnosno lobiranje i traženje podrške za njihovo ostvarenje.

Kako piše list, premijer Srbije, zajedno sa crnogorskim kolegom Milom Đukanovićem, pokušaće da dobije podršku za modernizaciju i izgradnju pruge Beograd-Bar, jer se pretpostavlja da postoji interes evropskih partnera za realizaciju tog projekta.

"To bi bilo strateški značajno ne samo za Srbiju, Crnu Goru i Kosovo, već i države centralne Evrope - Mađarsku, Slovačku i Češku. Na taj način bi se otvorio novi značajniji lučki centar na jugu Jadrana - luka Bar", tekli su listu izvori bliski Vladi Srbije.

Isti izvori kažu da se ne radi samo o dobijanju sredstava za realizaciju projekata, već i o predlaganju i traženju političke podrške koja može da bude i uključenje partnera, pa i pomoć pri dobijanju kedita kod finansijskih institucija za neke strateške infrastrukturalne projekte.

"Ti projekti treba da su regionalno značajni, da pomažu razvoj Zapadnog Balkana, ali da su i važni samoj Evropskoj uniji", ocenili su sagovornici lista.

Kako navodi "Danas", očekuje se da Srbija ponudi i neke projekte sa Bosnom i Hercegovinom, odnosno Republikom Srpskom i sa Makedonijom.

Izvor: Mondo

Pogledajte još