ĐACI SPREMITE SE! Hoće li se ova vest dopasti osmacima?

U novoj školskoj godini za upis u srednje škole povećava se broj bodova iz osnovne , a smanjuje sa testova na maloj maturi .

Kroz projekat besplatnih udžbenika i ove godine svi učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole u ​​Srbiji dobiće knjige i radne sveske za srpski , odnosno maternji jezik , matematiku i svet oko nas .

Prosvetne vlasti su odlučile da se od naredne godine pri upisu u srednje škole poveća broj bodova iz osnovne škole , a smanji broj poena sa testova na završnom ispitu .

Suprotno ideji da se više uvažava znanje na ispitu nego ocene iz škole , koje neretko nisu realne , Ministarstvo prosvete je odlučilo da će od sledeće školske godine maturanti moći da osvoje po 10 bodova na sva tri testa , dok će 70 bodova donositi uspeh iz osnovne škole.

" Povećanjem uticaja završnog ispita desilo bi se da omalovažavamo ocenu nastavnika . Naš cilj je baš obrnuto , da kroz malo duži vremenski period , kroz par godina još više smanjimo taj pritisak i da ne zavisi sudbina deteta od tri dana u kojima piše ove testove " , kaže Zorana Lužanin , pomoćnik ministra prosvete .

Broj " vukovaca " je iz godine u godinu sve veći pa ih je ove godine bilo gotovo 14 odsto . Zato će Ministarstvo pojačati rad s nastavnicima kako bi ocenjivanje bilo objektivnije i zaštitilo profesore od roditelja koji bi želeli da utiču na ocene .

" Mi pozivamo roditelje da se uključe u rad škole , u život škole . Smatramo da postoji hiljadu načina da to uradi ali postoji jedan izuzetno pogrešan način a to je da roditelji forsiraju i dolaze u školu samo radi ocena ", kaže Zorana Lužanin .

Novina je i to da će đaci imati inicijalne testove iz matematike u četvrtom , šestom i osmom razredu kako bi se napravio presek stečenog znanja .

Izvor: RTS

Pogledajte još