Stop terorizmu: Veliko hapšenje vehabija! (VIDEO)

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su jutros akciju kodnog naziva „Damask“ na širem području BiH.

Hapšenja, pretresi i pregled terena izvedeni su na više lokacija na području Sarajeva, Kiseljaka, Zenice, Maglaja (Ošve i Gornja Bočina), Srebrenika (Gornja Maoča), Zvornika, Bužima i Teslića s ciljem pronalaska i privremenog izuzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Iz izvora bliskih SIPA -i "Avaz" saznaje da je među uhapšenima i Husein Bosnić, poznatiji kao Bilal, jedan od vođa vehabijske zajednice u BiH. Među 15-oro uhapšenih su i Mirza Kapić (34), Fikret Zukić, Eduard Durguti (30), Latif Talić (43), Muhamed Džerahović (34) i Elvir Muratović.

Pogledajte jedan od poslednjih intervjua Huseina Bosnića, koji je prošle godine pozivao na Džihad:

Navedene osobe sumnjiče se da su počinile krivična dela finansiranje terorističkih aktivnosti, javno podsticanje na terorističke aktivnosti, vrbovanje radi terorističkih aktivnosti, organizovanje terorostičke grupe, a sve u vezi sa krivičnim delom terorizam. Osumnjičene osobe dovode se u vezu sa finansiranjem, organiziranjem i vrbovanjem BiH državljana za odlazak u Siriju i Irak, kao i učestvovanjem u oružanim sukobima u Siriji i Iraku, boreći se na strani radikalnih terorističkih grupa i organizacija.

Aktivnosti su lišeni slobode po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, a u realizaciji učestvuje više od 200 policijskih službenika. Akcija se izvodi u saradnji sa pripadnicima Obaveštajno-sigurnosne agencije BiH, MUP-a Republike Srpske, Policije Brčko distrikta, MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, MUP-a Tuzlanskog kantona i MUP-a Unsko-sanskog kantona i MUP-a Kantona Sarajevo. Ova akcija jedan je u nizu pokazatelja da je SIPA odlučna i beskompromisna u borbi protiv kriminala u BiH, a borba protiv terorizma jedan je od prioriteta, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Avaz

Pogledajte još