Održite ''kondiciju'' mozga: 17 stvari zbog kojih će vam mozak sjajno raditi!


1) ŠETAJTE, DŽOGIRAJTE ILI TRČITE TRI SATA NEDELJNO

Sve što vam je potrebno jest sat aerobika, tri dana nedeljno, i videćete značajni napredak u testovima pamćenjai i logičnog razmišljanja.

2) MOZGALICE

Rešavajte ukrštene reči, sudoku i ostale igrice za mozak.

3) UČITE

Probajte da svako veče odvojite sat vremena čitajući neki interesantan materijal i pokušajte da zapamtite što više detalja. Odvojite nekoliko dana za po jednu oblast, kao kad ste spremali ispite.

4) TESTIRAJTE SE

Napravite spisak za kupovinu, ali, kada dođete u samouslugu ili na pijacu, probajte da se setite šta treba da kupite bez gledanja u spisak.

(old_image)

5) ASOCIJACIJE

Ako svako jutro treba da popijete lek, a dešava vam se da zaboravite, povežite uzimanje leka sa češljanjem. Dok se češljate, recite sebi “treba da uzmem lek”. Činite to nekoliko dana i više nećete zaboravljati da popijete lek.

6) ŠEĆER
Proveravajte nivo šećera u krvi. Osobe koje imaju povišen šećer, imaju veće šanse da obole od demencije.

7) JEZIK
Krenite na kurs iz stranog jezika, i nabavite štampu na tom jeziku, i tako vežbajte svoj mozak.

8) KAFA
Ujutro bi trebalo makar da osetite miris kafe, koji spada među mirise koji najviše stimulišu mozak. Ako volite da pijete kafu, popijte jednu šoljicu pre nego što izađete iz stana.

9) GPS

Isključite GPS, i vežbajte snalaženje u prostoru.

10) ISHRANA

Šargarepa, celer i zelene paprike babure su vrhunski izvor luteolina, hranljive materije koja smanjuje rizik od dobijanja demencije.

Šta je još dobro za vaš mozak:
- orašasti plodovi
- smanjite unos alkohola
- jedite borovnice
- proveravajte nivo gvožđa u krvi
- uživajte u seksu
- jedite ribu najmanje jednom nedeljno

11) SPAVANJE
Duže spavajte. Dremka od sat, sat i po dovoljna je da uđete u drugu vazu sna koja nije REM, u kojoj mozak briše kratkoročnu memoriju, ostavljajući prostor za nove informacije.

12) GUGL
Pretraživanje interneta odlična je vežba za mozak, kažu naučnici sa Univerziteta u Los Anđelesu.

13) ZAJEDNIČKI RUČAK
Kad jedete u porodičnom okruženju ili sa prijateljima, to vrlo pozitivno utiče na mozak, zato što razvijen društveni život pogoduje zdravlju vaše psihe.

14) UGASITE TELEVIZOR

Umesto omiljene serije, bolje je da pročitate dobru knjigu ili pozovite prijateljicu. Intelektualna stimulacija i druženje smanjuju rizik od Alchajmerove bolesti.

15) MEDITIRAJTE

Od 15 do 30 minuta meditiranja dnevno smanjuje stres, i dovoljno je da se uspori razvoj demencije kod osoba između 55 i 90 godina.

16) STISKAJTE PESNICU

Stiskanje pesnice može uticati na jačanje pamćenja i olakšava prisećanje. Učesnici u istraživanju koji su stiskali desnu ruku pre nego što su nešto učili, a levu ruku pre nego što su morali da se prisete naučenog, imali su bolje rezultate za 15 odsto u odnosu na grupu koja nije radila ovu vežbu.

17) CRNI KUMIN

Crni kumin, ili crni susam predstavlja pravo gorivo za mozak Učesnici u istraživanju koji su uzimali kapsule od 500 miligrama praha čistog crnog kumina svako veče tokom devet nedelja, imali su bolje rezultate na testovima pamćenja.

Blic

Pogledajte još