Studenti se nisu dogovorili sa Ministarstvom, saobraćaj u gradu normalizovan

Studenti su nezadovoljni usvojenim izmenama Zakona o visokom obrazovanju, a pre svega ukidanjem apsolventskog staža i manjim brojem ispitnih rokova.
 
Predstavnici studenata i Ministarstva prosvete nisu danas postigli dogovor o studentskim zahtevima, a akademci najavljuju novi protest za ponedeljak 13. oktobar, ukoliko u međuvremenu dogovor ne bude postignut sa resornim ministrom Srdjanom Verbićem.

(old_image)

Studenti bi sa Verbićemom trebalo da razgovaraju u četvrtak, rekao je novinarima predsednik SKONUS-a Danilo Jeremić nakon razgovora u Ministarstvu prosvete.
On je naveo da je tokom razgovora svako ostao na svojim pozicijama.
 
Posebni savetnik ministra Milovan Šuvakov je rekao da je za Ministarstvo nerazumljivo zašto studenti sada protestuju, mesec dana nakon usvajanja zakona, te da su vrata tog resora i dalje otvorena za sve predloge.
 
Studenti su počeli polako da se razilaze. Saobraćaj u celom gradu je ponovo normalizovan.
 
Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu nisu podržali protest organizovan ispred Ministarstva prosvete jer je veći deo zahteva u nadležnosti tog fakulteta rešen, saopštio je Studentski parlament Pravnog fakulteta.

Napominje se da su se ispred tog fakulteta danas okupili studenti ETF-a u pokušaju da pozovu studente prava u protest ispred Ministarstva prosvete.

Studenti Pravnog fakulteta objašnjavaju da je veći deo njihovih zahteva u nadležnosti Uprave Fakulteta već rešen, a preostali manji deo upućen je, kako kažu, nadležnom Ministarstvu.
 
To je razlog, kako objašnjavaju, što studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu nisu podržali ovaj protest.
 
Danilo Jeremić, predsednik SKONUS-a se obratio okupljenima pre nego što je ušao u zgradu Ministarstva.
 
"Svi studenti su ujedinjeni, a Ministarstvo lažnim informacijama želi da razjedini studente. Ne može zakon da se donosi ako se ne pita 240.000 studenata. Ako ne ispune zahtev, imaćemo veliki protest 15.oktobra", najavio je Jeremić.

(old_image)

Ovo su zahtevi studenata:
- Da se budžetskim studentima prijavljivanje preko 60 bodova ne naplaćuje, kao i da im se ne oduzima mogućnost da prijavljuju preko 70 bodova
- Da se vrate budžetski finansirane produžene godine za sve studente koji su ostvarili budžet upisujući četvrtu godinu
- Da prva ispitna prijava bude besplatna za sve studente, a druga i svaka naredna da košta 100 dinara.
- Prekid naplaćivanja prijavljivanja godine studentima sa preko 60 bodova
- Vraćanje budžetski finansirane produžene godine za sve studente koji su na budžetu upisali četvrtu godinu
- Da studenti iz 2006. godine nastave da studiraju po statutu iz te godine
 
Grupa studenta je nakon grupisanja na Slaviji oko 13 sati krenula da se spušta niz Resavsku ulicu ka Ministrastvu prosvete gde su ih već čekali studenti sa transparentima.
 
Studenti su se uz povike "Lopovi, Lopovi" i zvuke "Marša na Drinu" pre toga na kratko zaustavili u Nemanjinoj ulici ispred PIO fonda.

Izvor: Blic

Pogledajte još