UBIO JE JEDNOM, UBIĆE OPET?! Zašto država štiti zločince?

Stela Gundelj (26) ubijena je 13. februara 2013. godine u kupatilu iznajmljenog stana u naselju Medaković.
Nekoliko meseci ranije diplomirala je na Medicinskom fakultetu. Pre roka. Uspela je i da se zaposli, pet meseci pre nego što će njen život biti brutalno prekinut. Obožavana kćerka, sestra, prijateljica, koleginica. Odmerena, vaspitana, puna života i velikih snova. I u trenu pokošena.

Ubio ju je njen bivši mladić Aleksandar Šundić (26).
Prišao joj je s leđa, slomio vrat i, po sopstvenom priznanju, pustio mlaz vode kako komšije ne bi čule njene očajničke pozive u pomoć dok ju je davio.
Potom je Stelino telo preneo na krevet, da izgleda kao da je umrla u snu.

Motiv – patološka ljubomora.

Psihijatrijski stručnjaci utvrdili su da Šundić ima sklop ličnosti kao Darijan Musić (25), koji je ubio od batina svoju devojku Vladislavu Červenko.

Musić je odgovarao za teško ubistvo. Dobio je 40 godina zatvora.
Aleksandar Šundić odgovarao je za takozvano obično ubistvo. Dobio je 15 godina zatvora.

Odgovor države: Sve je bilo po zakonu!
Porodica i zastupnici Steline porodice obraćali su se svim pravnim instancama u Srbiji. Tražili su da kvalifikacija dela bude preinačena u teško ubistvo. Stigli su i do Republičkog javnog tužilaštva. Poslali su im dopis na osam strana. Pre nekoliko dana, dobili su odgovor u, kako kaže Stelina majka Katica Gundelj – tri rečenice.

Presuda posle dva ročišta

Proces za ubistvo Stele Gundelj ostaće upamćen u istoriji novijeg srpskog pravosuđa zbog ekspresno brzo izrečene presude – posle svega pet meseci i dva održana ročišta.

- Sve je bilo po zakonu, tako pišu – objašnjava za portal Nadlanu majka tragično nastradale Stele. – Niotkuda objašnjenja, niti reakcije na naš predlog da tužilac Aleksandra Grbović bude razrešena. Jer, zbog njene kvalifikacije krivičnog dela ubica naše Stele dobio je 15 godina zatvora. Strašno je kad izgubite dete, strašno je kad posle takve tragedije doživite da vaš bol i patnju neko ne poštuje...

Protest ispred Ministarstva pravde
Zbog izostanka očekivane reakcije države, porodica Gundelj odlučila je da organizuje protest ispred Ministarstva pravde u četvrtak, 9. oktobra, u 11 sati. Policija je odobrila skup.

- Znam da moju Stelu ništa ne može da vrati, ali želim pravdu. Ne želim da iko više strada zato što je država blaga prema ubicama. Potresle su me smrti male Tijane Jurić, male Ivane Podraščić... Ivanin ubica je već osuđivan za isto krivično delo, dakle povratnik. Sme li povratnik tako brzo da se nađe na slobodi? – pita se Katica Gundelj.

Dodaje da bi ubica njene kćerke mogao da bude na slobodi već za devet godina. Tada će, kaže, imati 35. I čitav život pred sobom. I nove žrtve pred sobom?

- Ne znam da li država razmišlja o tome... Vidimo da najteža krivična dela prave povratnici. Nadam se da će država pronaći mehanizam da se to ne događa, da niko više ne strada i da svi koji su počinili krivična dela budu adekvatno i podjednako kažnjeni – zaključuje majka Stele Gundelj.

Snežana Moldovan

Pogledajte još