Po pravdu na ulicu: Ubici mlade doktorke stroža kazna!

Povod protesta bio je negativan odgovor na dopis advokata koji je, po zahtevu za zaštitu zakonitosti, tražio da Stelinom ubici ponovo bude suđeno, ali za krivično delo teško ubistvo.

Šundić je, na osnovu kvalifikacije tužioca Aleksandre Grbović, optužen i osuđen za takozvano obično ubistvo i dobio je 15 godina zatvora. Po slovu zakona, on ima pravo da traži smanjenje kazne posle „odležanih“ 10 godina, odnosno dve trećine odslužene kazne.
U najvećem broju slučajeva, trećina kazne biva otpisana; to bi značilo da bi Šundić mogao da se nađe na slobodi 2023. godine, kada bude napunio 35 godina.

S druge strane, Darijan Musić koji je ubio svoju devojku Vladislavu Červenko optužen je za teško ubistvo i dobio je maksimalnu zatvorsku kaznu – 40 godina robije.

Porodicu Stele Gundelj danas je primila republički javni tužilac Zagorka Dolovac.
- Razočarani smo što je tužilac, tek pošto joj je jutros javljeno da ćemo održati protest, zatražila kompletnu sudsku dokumentaciju – kaže za portal Nadlanu Katica Gundelj, majka nesrećno nastradale devojke. – Ipak, obećala je da će detaljno proučiti sve što se događalo na sudu i razmotriti našu inicijativu o zahtevu za zaštitu zakonitosti. Ukoliko i njen odgovor bude bio negativan, bićemo prinuđeni da podignemo krivičnu prijavu protiv tužioca Aleksandre Grbović, ali i da organizujemo proteste na kojima će biti više ljudi.

Advokat porodice Gundelj zatražio je prekvalifikaciju krivičnog dela u teško ubistvo iz, kako objašnjava Stelina majka, dva razloga: najpre zato što je njena kćerka brutalno ubijena, a potom i jer surova stvarnost pokazuje da najveći broj krivičnih dela čine upravo povratnici.

- Borimo se za pravdu, i zbog naše Stele, i zbog bezbednosti svih drugih devojaka koje mogu da se nađu na meti povratnika – ističe Katica Gundelj. – Vidite i sami da je Ivanu Podraščić silovao i ubio neko ko je već osuđivan; da je bio adekvatno kažnjen, ova tragedija bi bila izbegnuta.

Snežana Moldovan

Pogledajte još