Ovako bi planeta izgledala kada bi sa nje nestali ljudi

0

Da li ste se ikada zapitali šta bi bilo kada bi neka katastrofa izbrisala svako ljudsko biće sa planete Zemlje?

Prva živa bića koja bi bila ugrožena su ona koja zavise od našeg postojanja – uglavnom razne vrste buba i vaši. Bez stalnih zaliha hrane, populacija pacova bila bi prinuđena da migrira u divljinu, gde bi postali ručak većim grabljivcima.

Život domaćih životinja takođe bi se drastično izmenio. Psi i mačke bi ubrzo podivljali, a stoka i živina bi ubrzo bila pojedena od strane mesoždera. Ako bi konji uspeli da prežive bez ljudskog uticaja, nakon nekoliko generacija počeli bi da se vraćaju u oblik koji su imali pre nego što je započeto sa ukrštanjem i selekcijom – postajali bi, sa vremenom, manji.

Slično bi bilo i sa nekim vrstama povrća. Prokelj, karfiol, kupus i prokula bi se svi vratili u oblik svog zajedničkog, nepoznatog predaka.

Potrajalo bi neko vreme, ali svi veći gradovi bi na kraju bili pokriveni divljinom. Bez održavanja, zgrade bi postajale ruinirane i sklone požarima, metroi bi poplavili bez pumpi a brane bi na kraju popucale i srušile se. Takođe, zatvorio bi se Panamski kanal i dve Amerike ponovo bi postale jedan kontinent.

Bez ljudi da ih love, mnoge pomorske vrste bi se u potpunosti oporavile i vratile u ravnotežu sa prirodom. Na kopnu, mnoge životinje bi imale priliku da prošire svoje teritorije dalje nego ikada ranije.

Naučnici nisu sigurni koliko dugo bi curili otrovi iz skladišta teških metala i goriva, ali sigurno je da bi rezervoari i zaštitni zidovi koji čuvaju, recimo, nuklearni otpad, pre ili kasnije popustili. Otrovi bi natopili tlo, biljke bi bile u stanju da ih pročiste ali to bi potrajalo. Koliko dugo? Procenjuje se da bi naseljena područja nestala nakon 500 godina, a da bi za potpuno čišćenje od otrova bilo potrebno nekoliko hiljada.

Istina je da su tragovi čovečanstva neizbrisivi u velikoj slici stvari. Nakon što flora i fauna pokriju Zemlju, ostaju TV i radio signali koji nastavljaju da putuju od planete u svim pravcima.

Izvor: srbija danas

Foto: yayimages.com

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.