Zaboravite sve što ste do sada znali i radili: Ovo su unosni poslovi budućnosti!

I to ne tako dalekoj, ako je suditi po tvrdnjama dobrih poznavalaca tehnološkog razvoja. Oni, naime, smatraju da je već započeo proces nastanka najmanje pet novih profesija koje će u budućnosti biti veoma tražene.

Urbani poljoprivrednik - To je nova vrsta stanovnika velikih gradova koji se uz pomoć moderne tehnologije bave uzgojem poljoprivrednih proizvoda u urbanom okruženju, na zidovima i krovovima oblakodera od čelika i stakla, ili duboko pod zemljom u betonskim bunkerima.

Upravljač bespilotne letelice - Prema procenama stručnjaka Američke federalne vazduhoplovne agencije, do 2018. godine svetskim nebom će patrolirati čak 30.000 ovakvih letelica, a to znači da će biti mnogo posla za one koji umeju njima da upravljaju.

Dizajner otpada - U razvijenim zemljama recikliranje otpada je odavno unosan posao. Ali, stručnjaci smatraju da će se do 2030. godine razviti i proizvodnja ukrasnih predmeta i odeće od recikliranog materijala, pa budući dizajneri ne treba da brinu.

Arhitekta i pejzažista virtuelne stvarnosti - Ko kaže da virtuelne naočari Oculus Rift treba da služe samo za igranje igrica? Arhitekta Džon Bručud koristi ih u izradi realističnih 3D crteža kada radi na restauriranju oštećenih zidnih ukrasa. On smatra da će ova i slične nove tehnologije pomeriti granice arhitekture i omogućiti njegovim kolegama da kreiraju veštačke pejzaže u kojima ćemo u bliskoj budućnosti moći da uživamo ne ustajući iz udobne fotelje u našem domu.

Programer veštačke inteligencije - Već je stasala nova generacija IT inženjera-psihologa koji ubrzano rade na tome da kompjuterske programe učine što sličnije ljudskom mozgu. Već postoji softver nazvan Judžin Gustman koji poseduje sve intelektualne osobine prosečnog trinaestogodišnjaka.

Izvor: novimagazin

Pogledajte još