FITNES INSTRUKTOR I MIRAN KOMŠIJA Ovo su braća osumnjičena za masakr u Parizu

Said i Šerif Kuači

Jedan od braće optužene za teroristički napad koji se dogodio u centru Pariza je Said Kuači. On je živeo u stambenoj zgradi u Remsu više od godinu dana, rekao je jedan njegov komšija francuskom Le Figaru.

"Ponekad bismo se sreli na stepeništu i javili jedan drugom. Nikada nije imao nikakvih problema sa ostalim stanarima", rekao je čovek od pedesetak godina koji je živeo u istoj zgradi.

On je rekao i da je Kuači ponekad bio obučen u tradicionalnu odeću koja se nosi u islamskoj zajednici.

"Znam da je bio posvećen musliman, ali nisam primetio da je pokušao ikoga da preobrati", rekao je komšija. On je ispričao i da je Saidova žena bila pokrivena od glave do pete, ali i da je šokiran time što je o njemu pročitao u novinama.

Fitnes instruktor i prodavac ribe

Šerif Kuači je odranije poznat policiji i zna se da je sanjao o tome da napadne jevrejske mete u Francuskoj. Šerif, Francuz po državljanstvu, koji se naziva Abu Isen, već ranije je kažnjavan. On je osuđen 14. maja 2008.na tri godine zatvora zbog povezanosti sa džihadistima u Iraku.

Veruje se da je bio pod uticajem radikalnog islamističkog propovednika u Parizu. Veruje se da je Šerif postao radikalni islamista 2003. nakon lošeg postupanja prema Iračanima u zatvoru Abu Graib, i invazije na Irak.

On je, pod vodstvom emira Farida Benjetua, regrutovao džihadiste za Irak, tamošnji ogranak Al kaide.

Njegov tadašnji advokat Vensan Olivije, u izjavi dnevniku „Parizien“, se priseća da je Šerif bio mladić, koji je pušio hašiš i isporučivao pice da bi kupovao drogu. Te godine se po prvi put u polciijskom dosijeu našao i stariji brat Kuaši, Said, ali ni protiv njega nije bilo dokaza, pa je policija prekinula istragu.

Policija je Šerifa, 2010. osumnjičila da je pomogao u bekstvo jednog od glavnih aktera atentata 1995. Smain Ait Ali Belkacema. Zbog ove sumnje on je ponovo proveo više meseci u pritvoru, ali pošto nije bilo dovoljno dokaza pušten je na slobodu.

Kuači je živeo u pariskom predgrađu Pantin od rane mladosti. Francuski Liberation piše da su mu roditeji imigranti iz Alžira, i da je rano ostao siroče.

Kuači je radio kao fitnes instruktor pre nego što se preselio u Pariz iz Bretanje. U francuskoj prestonici živeo je sa svojim bratom i radio kao asistent prodavca u jednoj prodavnici ribe, pre nego što je pokušao da otputuje u Irak, preko Damaska, kada je imao 23 godine.

Treći osumnjičeni za napad, rođak braće Kuači, Hamid Murad, koji se predao tokom noći policiji, je član porodice, to jest rođak supruge Šerifa.

Prema izvoru iz policije mladić, koji ima tek 18 godina, se nalazi pod nadzorom, ali još nema optužnice protiv njega u vezi istrage u slučaju napada na “Šarli ebdo”.

Dvojica osumnjičenih, čiji opis odgovara braći Saidu i Šerifu Kuačiju locirani su kod mesta Vilje Koteret na severu Francuske, piše "Parizijen".

Izvor: blic

Pogledajte još