Ovo je pravi MANDRAK i zaista je bio ČAROBNJAK!

Tragajući za istinom britanski istoričar Ben Mekintajer je preduzeo potragu kroz arhive ratnih tajnih službi nekoliko država i razgovore sa svedocima. Otkrila je arsenal trikova i opsena koje su bitno uticale na tok Drugog svetskog rata, a u upotrebi su i danas.

Na primer, gumene tenkove i topove na koje su Nemci uzaludno trošili municiju smislio je i prvi upotrebio profesionalni mađioničar Džasper Maskelin. Njegove opsene dovele su do propasti Romelovih trupa u Africi i nanele težak udarac snabdevanju nemačke vojske gorivom.

- Maskelin je vodio preklo od stare loze mađioničara, alhemičara i astronoma. Već tridesetih godina je bio veoma poznat kao majstor iluzionista, naročito u opsenjivanju - navodi Mekintajer.

On je oformio “Čarobnjačku bandu”, neobičnu jedinicu čiji je zadatak bio obmanjivanje neprijatelja cirkuskim iluzijama.

- Svojim najvećim trikom Maskelin je doprineo pobedi u bici kod El Alamejna. Trikovima, prevarama i spravama je stvorio čitav borbeni poredak kako bi Romela uverio da britanski protivnapad dolazi s juga, umesto sa severa. Čarobnjačka banda je 1942. napravila više od dve hiljade tenkova i lažni cevovod za snabdevanje ove lažne armije. Posle pobede Čerčil je pohvalio “čaroban sistem kamuflaže” koji je doprineo njenom ostvarenju - navodi Mekintajer.

Istoričar je otkrio i obmanu koju je Maskelin izveo u samoj Britaniji zajedno s Edijem Čepmenom, zavisnikom od adrenalina, notornim kriminalcem i dvostrukim tajnim agentom. Njegova ličnost i život su ga fascinirali pa je napisao knjigu “Agent Cikcak” koja je objavljena i Srbiji, u izdanju “Službenog glasnika”.

Čepmena su Nemci uhapsili prilikom okupacije Kanalskih ostrva na kojima se ovaj krio od britanske policije, ali nije odoleo izazovu da pljačka i okupatore.

Uvidevši njegove sposobnosti i beskarakternost Abver je rešio da od njega napravi svog špijuna. Čepmen je fascinirao Nemce savlađivanjem špijunskih i diverzantskih veština pa mu je poverena vrhunska misija u Londonu: uništavanje fabrike aviona “De Hevilend”. Ona je proizvodila male bombardere “moskito” s trupom od drveta koji su se teško otkrivali pa su nanosili velike štete nemačkim ciljevima.

Međutim, čim je doskočio padobranom na britansko tlo Čepmen je otišao pravo u policiju i predstavio se kao nemački špijun i tražio da ga odvedu u štab britanske tajne službe. Posle rigoroznih provera, kontraobaveštajci Sikret servisa konstatovali su da je Čepmen više nego čudna osoba, u kojoj su se mešali beskarakterni, ali nenasilni lopov i iskreni patriota. Dok su razmišljali šta da rade s njim, Čepmen je sam predložio da izvede lažnu diverziju fabrike aviona. Tada se su priču uključila “Čarobnjačka banda”.

- Stručnjaci za kamuflažu izradili su replike transformatora od drveta i papirne kaše. Prave transformatore je trebalo pokriti mrežama i preko njih zgužvati čelične ploče tako da iz vazduha izgledaju kao ogroman krater - glasio je Maskelinov plan.

Noću, pre velike iluzije prava kapija fabrike je zamenjena uništenom, neki zidovi zgrada prekriveni su ceradama ofarbanim da izgledaju kao poluništeni, a drugi su prekriveni garom kao da su pocrneli od eksplozije. Krš i lom je razbacan u krugu od trideset metara, a pred jutro je izvedena gromoglasna ali bezazlena ekplozija.

Zbunjenom i preplašenom susedstvu fabrika je na prvi pogled izgledala “kao smrskana maljem”, a prvo jutarnje izdanje novina koje se distribuiralo u neutralni Lisabon prenelo je lažnu vest o diverziji. Aerofotografije, koje su potom snimili nemački avioni, prikazale su sliku totalnog uništenja. Kad se agent Cikcak vratio u okupiranu Francusku, odlikovan je nemačkim Gvozdenim krstom, a nastavio je da radi za britansku tajnu službu do kraja rata.

Izvor: novosti

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.