TRAGEDIJA U OSIJEKU: Dečak trčao ulicom obliven krvlju i govorio "Mama je mrtva"

Mali Valentino trčao je ulicom obliven krvlju. Zaustavila sam ga i pitala šta se dogodilo. U šoku mi je odgovorio ‘mama je mrtva, mama je mrtva’, prepričala je potreseno Snežana Djetelić, komšinica porodice u čijoj je kući u Bijelom Brdu kod Osijeka u subotu eksplodirala bomba.

Odmah nakon što je videla potresenog dečaka, komšinica je požurila u kuću porodice Hadža.

- Videla sam ženu kako leži u lokvi krvi. Stomak joj je bio jako teško povređen. Kraj nje je nepomično ležao i mali Samir - priseća se jezivog prizora potresena komšinica.

Mamu i malog brata uplašeno je sa strane gledala Samirova sestra Indira (7). I devojčici su noge bile izranjavane. Poginuli dečak imao je sedam godina, a Zafira (36) bila je mama šestoro dece. Rođaci kažu da je bila u trećem mesecu trudnoće. Osim Indire, u eksploziji su povređena njena dva brata, od devet i pet godina. Komšije su prvo pomislile da je eksplodirao gas.

- Izleteo sam iz kuće i ušao u njihovu, tela su nepomično ležala na podu. Supruga je odmah pozvala Hitnu - ispričao je komšija Bojan Grabovac.

Iako policija juče gotovo ništa službeno nije govorila, osim da je reč o ručnoj bombi, navodno je bombu baš Samir našao na obližnjem igralištu. Nakon igre vratio se kući da ponosno pokaže mami svoj neočekivani pronalazak. Pre nego što je mama uspela da odreaguje, bomba se rasprsnula u hiljade ubojitih komadića.

Bombu je dečak navodno našao na igralištu na kojem su se deca igrala svakog dana. Igralište je do prošle godine bilo smetlište i stanovnici su tamo bacali uginule životinje, a onda je preduzetnik Jovo Vuković kupio zemljište i sredio ga za decu.

- Deca su tamo svakog dana, a otac poginule dece, Faton, tamo je baš juče čuvao svoje ovce. On, sigurno, tamo nije primetio ništa. Odakle tamo te bombe - ne prestaje da se pita komšija stradalih Mirko Ostojić.

I to nije bila jedina bomba. Policija ih je nakon tragedije pronašla još. Stanovnici Ulice kralja Zvonimira u Bijelom Brdu juče su jedva pronalazili reči. Nesrećnu porodicu svi su dobro poznavali. Stepan Kozma, prijatelj porodice Hadža, u trenutku eksplozije bio je s njihovim najstarijim sinom Hadžijom (12).

- Hadžija skoro svakoga dana dolazi kod mene na ručak. Njegov otac Faton je najvredniji čovek koga poznajem. On je oličenje poštenja i neverovatno je koliko radi boreći se za svoju veliku porodicu. Znao sam za njegove muke, pa sam zbog toga malog Hadžiju prihvatio kao svog, pomažem mu sa školom i savetima. On je baš juče ujutro došao kod mene. Otišli smo u prodavnicu pa se zaputili na obližnje brdo. Tada me je nazvala supruga i uznemireno mi ispričala da je Valentino sav krvav došao u našu kuću i rekao da je eksplodirala bomba - govori potreseno Stepan Kozma.

Troje mališana koji su završili u bolnici nisu teže povređeni, ali će u bolnici ipak ostati na posmatranju, prenosi 24sata.hr.

Nadlanu / izvor: 24sata.hr

Pogledajte još