Znate li zašto jedete tri obroka na dan?

Reč je o tome da je pravilo o tri obroka dnevno – laganom doručku i večeri, a obilnom ručku - uvedeno još u Srednjem veku u Evropi.

Kada su se prvi Evropljani susreli s indijanskim načinom ishrane, zasnovane na redovnim postovima i sezonskom konzumiranju namirnica, smatrali su ih toliko necivilizovanim, da su zapravo kao vid “zabave” posećivali njihove domove i gledali ih kako jedu.

Iako su doručak i večera vremenom postali obilniji obroci, sistem tri obroka je zadržan, uprkos tome što je nauka dokazala da je vreme u koje jedemo “nevažno za metabolizam”.

Studije su pokazale da nema nikakve razlike u težini, metabolizmu ili hormonima kod ljudi koji jedu dva obroka dnevno i onih koji jedu šest, što sugeriše da je potpuno svejedno kada ćete uneti vaše kalorije.

Ispostavlja se da su američki Indijanci zapravo imali najbolji sistem: slušali su svoj organizam, ali i redovno postili, što dokazano može da vam produži život.

Glavno pravilo ishrane za one koji hoće da vode računa o svom zdravlju je da jedete onda kad ste gladni, a ne onda kada to časovnik od vas zahteva.

Nadlanu / izvor: B92, Newser

Pogledajte još