PUTIN OTVORIO DUŠU: "Tata je padao u nesvest od gladi da bih ja imao šta da jedem"

Putin se osvrnuo na period kada je došlo do blokade Lenjingrada (današnjeg Sankt Peterburga) i smrti svog brata, prenosi "Raša tudej".

Njegov otac se na samom početku blokade pirdružio maloj grupi pod okriljem Narodnog komesarijata za unutrašnju bezbednost, čija je misija bila da raznesu sve mostove i železničke pruge u blizini Sankt Peterburga.

Od ukupno 28 članova te grupe, 24 je poginulo u borbama sa nacistima u blizini tog grada.

Kako je u kolumni naveo, njegov otac je preživeo borbe sa nacistima tako što se sakrio u jednoj močvari.

“On je govorio da se sakrio u močvari i disao uz pomoć trske, tako da je mogao da čuje nemačke vojnike u blizini i lavež pasa“, piše Putin u kolumni.

Njegov otac se prisećao i načina na koji je zadobio tešku povredu zbog koje je do kraja života živeo kao invalid, zbog delova granate koji su ostali u njegovoj nozi.

“Život je tako jednostavna i okrutna stvar“, napisao je ruski predsednik.

Putinovom ocu, koji se isto zvao Vladimir, pomogao je njegov komšija koji ga je odveo u bolnicu i time spasio njegov život.

Obojica su preživela rat, ali su se ponovo sreli tek 60-ih godina.

Putinov stariji brat je rođen u toku Drugog svetskog rata. Predsednik se priseća priča svojih roditelja koji su govorili da se dečak razboleo, odveden je u dom za negu, ali nije preživeo.

“On se tamo razboleo i nije preživeo, a čak da nisu rekli ni gde je sahranjen. Oni to nikada nisu saznali“, naveo je Putin.

Putin je tek prošle godine uspeo da pronađe informacije o tome gde je njegov brat sahranjen.

“Svi podaci su bili tu, ime, prezime, datum rođenje, adresa... Otkrio sam tačno mesto gde je sahranjen“. naglasio je on.

Nakon smrti sina, razbolela se i Putinova majka. Medicinski radnici nisu polagali velike nade da će ona preživeti, ali se njen suprug blagovremeno vratio iz rata i pomogao joj da se oporavi.

Njegovi roditelji su umrli tokom 90-ih godina.

“Sve porodice su izgubile svoje voljene u ovom ratu. Ali oni nisu mrzeli neprijatelje, to je neverovatno, i iskreno ne mogu da razumem“, naveo je Putin.

On se prisetio reči svoje majke koja je za nemačke vojnike govorila da su to “bili obični ljudi koji su takođe ginuli u ratu“.

Nadlanu / izvor: B92

Pogledajte još