NIKO NIJE BEZBEDAN: Na beogradskim ulicama besni rat zbog droge

Vladimir Karan, policiji poznat po dilovanju droge, teško je povređen u eksploziji bombe postavljene ispod njegovog džipa BMW X5 na Banovom brdu. Strahovita detonacija odjeknula je juče, oko 15.20 sati, u Kirovljevoj ulici, a pored vozača džipa, lakše su povređena i dva prolaznika. Prema prvim informacijama, eksplozivna naprava bila je postavljena ispod vozačevog sedišta. Karan je neposredno pre eksplozije sedeo u piceriji u Kirovljevoj ulici, a ekskluzivne fotke sa mesta nesreće možete pogledati OVDE.

* ZAPALJEN LETEO KROZ VAZDUH

- Popio je kafu i otišao do džipa, koji je bio parkiran iznad kafića. Seo je u BMW, a čim je krenuo začula se strahovita eksplozija. Od siline detonacije vozač je izleteo dva metra bočno i metar u visinu, a potom pao na asfalt. Bukvalno je goreo, a jedan očevidac munjevito je reagovao i počeo da ga gasi PP aparatom, pri čemu je i sam zadobio manje opekotine. Drugi povređeni je prolaznik sa trotoara Mihajlo S, koji se vraćao sa fakulteta, a kog je deo automobila udario po nozi, pa je zadobio posekotine - objašnjava izvor blizak istrazi.

Džip se zapalio i nastavio da se kreće nizbrdo.

- BMW je izgledao kao zapaljena lopta! Kretao se skoro, a potom udario u parkirani kombi i zaustavio se. Plamen se ubrzo proširio i na drugo vozilo. Preplašeni građani odmah su pritrčali u pomoć povređenom, dok su neki PP aparatima pokušavali da ugase zapaljene automobile.

Ivana Savić prva je pritrčala u pomoć Karanu.

- Bilo je strašno! Ležao je na ulici sav krvav! Imao je otvoren prelom desne noge, videla sam mu kost. Po zadnjici i kičmi imao je velike opekotine, koža mu je bukvalno sagorela: Glavom je udario u asfalt, krvario je.. Sve vreme je bio svestan. Rekao je da se zove Vladimir i dao nam broj svoje supruge da joj javimo šta se dogodilo . Olačući priča Savićeva, koje je iz autobusa istrčala kako bi pomogla povređenom. Ona dodaje da su ljudi doneli peškire i da su povređenom vozaču pokušali da saniraju povrede do dolaska hitne pomoći koja ga je prevezla na VMA.

* BOGAT DOSIJE, NAPADAČI HTELI DA UBIJU SAMO VOZAČA

Vladimir Karan je odranije poznat policiji po različitim krivičnim delima.

- Ima ozbiljan dosije. Poznat je po krivičnim delima u vezi sa narkoticima, razbijništvima, naslilničkom ponašanju... Zbog toga je vrlo moguće da je u pozadini obračuna sukob zbog droge. Biće pregledani snimci sigurnosnih kamera iz okoline u pokušaju da da utvrdimo kuda se kretao BMW i ko je postavio eksploziv. Inače eksplozivna naprava bila je usmerenog dejstva, što znači da je cilj bio da se ubije samo vozač.

Prema rečima sagovornika, u blizini kafića gde on često dolazi se nalazi i prostorije njegove firme, koja se bavi trgovinom kompjutera i računarske opreme.

* U TEŠKOM STANJU, ŽIVOT MU SPASILA ŽANDARMKA

Karan je spasen zahvaljujući doktorki iz Žandarmerije, koja mu je odmah nakon nesreće prvu pomoć pre dolaska saniteta. Ona je slučajno prolazila kolima kad se dogodila eksplozija. Karan je sa teškim povredama prevezn na VMA.

- Zadobio je više opekotina po većem delu tela i otvoren prelom desne noge. Njegovo stanje je teško i smešten je na intezivnoj nezi - kažu na VMA.

* DROGA: TIPIČAN NAPAD ZA CRNOGORSKU NARKO-MAFIJU

Kirminolog Zlatko Nikolić kaže da je u pitanju tipičan primer mafijaškog sukoba.

- Ovo je samo nastaavak sukoba narko-klanova, jer su u pitanju veliki gubici kokaina, pa se obračunavaju. Ovakav pokušaj, gde je bomba postavljena pod auto, tipičan je crnogorsku mafiju i sukob između narko-klanova. Ovakve eksplozije se uglavnom dešavaju kad nema mnogo ljudi, ali ipak se preračunaju, pa bude kolateralne štete kao sada - objašnjava Nikolić.

Božidar Spasić, bivši visoki funkcioner DB, kaže da su paljevine automobila u Beogradu poslednjih dana najverovatnije učestale zbog narkotika i dugova.

- Pretpostavljam da je reč o obračunu grupa, koje su se zimus zavadile, a sad naplaćuju račune. Članovi podzemlja probleme rešavaju postavljanjem bombi ispod automobila ili paljenjem kola - kaže Spasić.

On navodi da je cilj uglavnom likvidacija ili opomena.

- Ukoliko je automobil zapaljen dok vozač nije bio u njemu, to mu je samo upozorenje da će ukoliko ne izmiri dug on biti sledeća žrtva - kaže Spasić.

* SERIJA PALJENJA AUTOMOBILA U BG-U

2.JUN: Auotombil manekena Vlade Vuksanovića i bivšeg načelnika Generlštaba VS Zdravka Ponoša izgoreli su u požaru na Vračaru.

3.JUN: Tri automobila i dva stana, među kojima je i dom Avrama Izraela izgoreli su u požaru u Višnjičkoj Banji.

9.JUN: Porše kajen koji je bio parkiran u ispred vrtića “Skadarlija” izgoreo je u požaru Dalmatinskoj ulici. Pretpostavlja se da je automobil zapaljen zbog dugova.

Izvor: Kurir

Pogledajte još