Bivša zatvorenica otkrila: UŽAS u kom žene žive iza rešetaka

“Ako ste žena i mislite da vam je “ono doba u mesecu” problematično, zamislite da imate menstruaciju u zatvoru. Nedostatak higijenskih potrepština u ženskim zatvorima je u toliko lošem stanju da sam viđala kako ženama ispadaju ulošci iz nogavica", rekla je Čandra.

Ona je provela šest godina u zatvoru u Konektikatu, u kojem su dve devojke morale da dele samo pet uložaka. Osim za osnovnu upotrebu, one su morale da ih koriste i kao “obuću” za odlazak ispod tuša. To im je bila zaštita od gljivica i drugih oboljenja. Takođe su morale da ih koriste kao masku za oči, jer bi stražari ponekad celu noć držali upaljena svetla.

“Zatvorenice jedan uložak nose danima kada imaju mentruaciju. Ja sam pravila pelenu od uložaka koje sam imala. Ponekad sam imala novca da kupim dodatne uloške. Uglavnom nismo imali para za kupovinu bilo čega. Dnevno se zaradi 75 centi, a pakovanje uložaka košta 2.63 dolara. I to malo što bismo zaradile, trošile bismo na bolju hranu, pastu za zube i druge neophodne stvari koje tamo nismo dobijale”, kaže Bozelko.

Čak i kada bi skupile novac da kupe to što im je potrebno, morale su da čekaju.

“Zatvorska prodavnica često ostane bez proizvoda, pa smo morale da čekamo i po dve nedelje ponekad. Toalet papir nam je davan u veoma ograničenim količinama, po nekoliko listića dnevno, pa ako bismo ga koristile kao uloške, ne bismo imale sa čime da se obrišemo posle obavljanja nužde”, otkriva ova bivša zatvorenica i ističe da higijenski proizvodi za žene u većini zatvora nisu obezbeđeni.

“Žene su osuđene na prljavštinu. Dešavalo nam se da nemamo dovoljno uložaka, pa nam je menstruacija prolazila na pantalone. Nisu nam dozvoljavali da ih zamenimo. Jedna žena je zamolila službenika da joj donese uložak, međutim on joj je odgovorio da mu ne pada na pamet, a da ni njoj ne padne na pmaet da krvari po podu. Znate, da tražite od čuvara koji je muškarac uložak je zaista ponižavajuće. Užasno je to što oni kontrolišu našu čistoću, zdravlje i samopouzdanje”, rekla je Bozelko za kraj.

Nadlanu / izvor: B92

Pogledajte još