#PROFEMINA2016 - Duška Jovanić: Opkolili su nas nezgrapni paćenici koji šeruju seksističke doskočice na koje, kažu, ne treba odgovarati?!

Organizator Pro-femine, magazin ”Lepota i zdravlje”, već deceniju i po najčitaniji i najprodavaniji ženski mesečnik u Srbiji ali i regionu, ove godine slavi svoj 15. rođendan, što je jubilej koji će svakako dati poseban ton i samoj Konferenciji – prvi put biće dodeljena Pro-femina Award, nagrada za ženu koja je pružila najveći doprinos u društveno angažovanom radu.

Program ovogodišnje Pro-femine biće, kao i pethodne tri godine, izuzetno zanimljiv. Kroz panel-diskusije govorićemo o najvažnijim pitanjima koja se tiču života današnje žene. Biće reči o rodnoj ravnopravnosti, o učešću žena u političkom životu, o brizi i zaštiti žena žrtava nasilja, o pronalaženju balansa između profesionalnog i privatnog života, o ženskom zdravlju, nezi i lepoti, o porodičnim i partnerskim odnosima, o ženskoj hrabrosti i mnogi drugim temama.

Moderatorka panela "4 epohe: Kako smo živeli posle rata, u komunizmu, u vreme raspada SFRJ, u digitalnoj eri..." biće Duška Jovanić.

Nedavno je bila premijera dokumentarca “Izbrisano iz biografije” – Legenda o Ljubici Otašević, čiji ste autor. Šta žena današnjice sve može da nauči i prihvati kao pravi primer od Ljubice Otašević?

- “Izbrisano iz biografije” je uzbudljiva i dirljiva retro priča o jednoj izuzetnoj ženi koja je bila mnogo više od dublerke Sofije Loren u filmu “Ključ”. Iako je reč o jednoj od najfatalnijih Srpkinja svog doba, zbog koje je i suzdržani Ivo Andrić dolazio na Mali Kalemegdan, ono što je važno je da Ljubica po zanimanju nije bila samo lepotica, nego, pre svega, što će joj se kasnije dogoditi, vrlo uspešna košarkašica Crvene zvezde i reprezentacije. Po tome je se u svojim memoarima seća i čuveni holivudski zavodnik Džordž Hamilton, sa kojim se družila u Rimu. Mora da je, žargonski rečeno, imala “ono nešto”, što je u međuvremenu proglašeno za personality. Đavola bi, inače toliko godina pored sebe “držala” velikog Kerija Granta, koji je, osim što je bio i ostao pravi dasa, važio i za jednog od najobrazovanijih šmekera u tom odabranom društvu. So, drage devojke, fenomenalne grudi, idealne mere i duge noge nisu dovoljni razlozi da se uspe, u, za razliku od Srbije, vrlo probirljivom svetu.

Šta ste vi naučili od Ljubice tokom istraživanja za film?

- S obzirom da sam se njenom spektakularnom biografijom bavila pune tri godine, mogla sam da završim makar višu školu zavođenja. Bez obzira što sam, zahvaljujući storytellingu često na časovima te proverene “ženske politike”, izgleda da nisam baš među najboljim učenicama. Što je i razumljivo. Ko još, ko je tako zanimljivo živeo, ima vremena, volje i živaca da o tome i piše!?

Da li je u Srbiji teško biti uspešna žena?

- Zavisi kako se to meri: neke stanu na vagu, druge čekiraju banku, web preduzetnice stalno proveravaju Instagram, gladijatorke broje (poslednje) dane u rijalitiju, političarke ovih dana brine rejting, majke vakcine, a sve ostale žene Srbije se uznemire pred kasom u samoposluzi. Ono što je najporažavajuće je da sve veći broj žena svakodnevno svojim najvećim uspehom smatra to što su preživele kretene koje su opravdano ostavile.

Lajtmotiv konferencije je – šta žene žele. Kakav je vaš odgovor na ovo pitanje?

- Prošle godine mi je još bilo do zabavljanja čitalaca, pa sam govorila kako svi misle kako žene sanjaju kako da sretnu čoveka svog života, dok one u stvari samo žele da jedu sve što vole, a da se ne goje. Ne samo da sam se uozbiljila, nego me obavezuje i tema: kako se živelo po dekadama? Šta bismo mi sada htele? Ono što se u drugim dosadnijim zemljama uglavnom podrazumeva ili je čisti pleonazam: posao, pristojan život i poštovanje. Pogotovo što su nas, povrh svega, opkolili nezgrapni paćenici koji na sve strane šeruju seksističke doskočice na ivici uvreda, na koje, kažu ne treba odgovarati!? Jer je damski ćutati. Možda, u devetnaestom veku, kada je to bila verbalna burka sa ciljem da žene drži u pokornosti baš kao i pakleni korset.

Kompletan program konferencije i način prijavite pronađite OVDE

Pogledajte još