Košarkaški kamp vode asovi

Košarkaški savez Srbije organizuje kamp za visoke igrače i bekove, posvećen juniorskim ekipama, ali i trenerima ovih kategorija. U organizaciju i realizaciju projekta uključen je selektor seniorskog tima Duda Ivković, a važni gosti kampa biće poznati košarkaši, kao i bivši asovi u ovom sportu. Glavni promoter je Dejan Milojević, koji je prošle sezone okončao profesionalnu karijeru, a među pozvanim igračima su i Dejan Bodiroga, Aleksandar Đorđević i Željko Rebrača.

Kamp će se održati 28. i 29. novembra u SC Vizura, a sličan podvig planiran je i za mart 2010. godine u Krajujevcu.

O značaju ovakvih okupljanja, kao i o želji da pomogne mlađima, Dejan Milojević je govorio na uvodnoj konferenciji u košarkaškom savezu:
- Jako mi je drago da sam pozvan da učestvujem u kampu i zahvalio bih se Dudi na šansi koju mi je pružio. I dok sam igrao voleo sam da savetujem mlađe igrače gde i kako mogu da se unaprede, tako da mislim da mogu i sada i trenerima i igračima da pomognem i ukažem im na neke stvari gde sam i ja grešio. Takođe, pokazivaću im i gde nisam grešio i šta je davalo efekat u mojoj igri. Zaista se radujem svemu i jedva čekam početak kampa.

Glavni trener kampa je Boško Đokić. Treneri programa za bekove su Nenad Trunić, Saša Nikitović i Gordan Todorović, a treneri programa za visoke igrače su Aleksandar Kesar, Žarko Vučurović i Nikola Lazić.

Boško Đokić je naveo razloge zbog kojih se došlo na ideju organizacije kampa:
- Tokom razmatranja pravila igre mlađih kategorija primećeno je dosta nedostataka. Neki od njih su spora igra i igra bez kontranapada. Istraživanja su pokazala da 30% poena treba da se daju iz kontri, a kod nas to ne postoji. To je poprimilo opšti trend i kod starijih igrača, a MVP igrači su uglavnom bili sa pozicija visokih košarkaša. Nedostatak kreativnih plejmejkera, odnosno igrača na poziciji 1 je nešto što je glavni problem. Takođe, nedostatak šutera se vidi čak i u seniorskim ligama. Već godinama na pozicijama 1 i 2 kod nas igraju stranci. To ranije nije bilo tako.

O nekadašnjoj školi srpske i jugoslovenske košarke Đokić dodaje:
- Često možete čuti na raznim predavanjima da su Španci kontranapade učili na našim primerima, a mi to sada nemamo. Ideja je da se, pre svega, kod trenera stvori ta svest da određene elemente više razvijaju kod mlađih igrača. Važno je da se igra brže i da se više pažnje posveti detaljima.

O glavnim zamerkama upućenim, pre svega, trenerima, Boško Đokić kaže:
- Često na treninzima i utakmicama čujem da trener kaže: Stani! To ne znači ništa drugo nego da igrač jednostavno uspori. Retko se čuje: Ubrzaj! To mnogo govori.

Selektor Duda Ivković naglašava da je u poslednje vreme dosta dobrih stvari urađeno za mlađe kategorije:
- U nekom ekspresnom postupku, posle evropskog prvenstva smo uspeli da organizujemo juniorsku ligu, a već sada imamo povratne informacije sa terena da su ljudi zadovoljni. Želeli smo da pružimo i više i zato je ostavljen specijalni prostor za kamp, za mlade igrače. Taj kamp će ugostiti i naše najpoznatije igrače, koji će biti pre svega gosti, ali i demonstratori. Takođe, doći će i bivši igrači. Glavni fokus biće na trenerima mlađih kategorija, a njihovo prisustvo je obavezno u kampu.

O ciljevima kampa i daljim aktivnostima Duda dodaje:
- Učestvovao sam u svim akcijama i mogu da kažem da smo malo bili zabrinuti zbog načina obuke. To je trenutno i jedan veliki problem svuda u svetu košarke. Bavićemo se unapređenjem individualne tehnike i taktike mladih košarkaša. Neke neminovnosti moramo uvesti. To su izmene pravila igre za mlađe kategorije, za pionire i pionirke, uzrast od 11 do 14 godina. Jedini smo u Evropi koji će to uraditi. Imamo dosta analiza i s obzirom na to da se sledeće godine menjaju pravila, a najvažnije je pomeranje trojke na 6.75, zbog toga smo i ukinuli liniju za tri poena za mlađe kategorije. 


Kamp će se odvijati prema sledećem rasporedu:

Subota, 28. 11. 2009.
10.00 – 12.00 – Bekovi (usavršavanje individualne tehnike i taktike)
12.00 – 14.00 – Visoki igrači (usavršavanje individualne tehnike i taktike)
19.00 – 21.00 – Ekipni trening (grupna i timska taktika)

Nedelja, 29. 11. 2009.
10.00 – 12.00 – Bekovi (usavršavanje individualne tehnike i taktike)
12.00 – 14.00 – Visoki igrači (usavršavanje individualne tehnike i taktike)

Obevezno prisustvo najavljeno je svim trenerima mlađih slekcija, pošto će to ujedno i biti uslov za dobijanje trenerske licence. 


Tekst: Katarina Stojković

Pogledajte još