Viminacijum i Ljubičevo privlače turiste

Viminacijum, Galerija Milene Pavlović Barili, ergela u Ljubičevu, Narodni muzej, Spomenik požarevačkom miru, samo su neke od znamenitosti čiji je obilazak ponuđen turistima koji dođu u Požarevac.

Turistička organizacija Požarevca pripremila je za goste koji žele da posete Požarevac i Braničevski kraj jednodnevne i dvodnevne izlete. Turistima se za jedan dan nudi obilazak kulturno- istorijskih znamenitosti, a za dva dana čitavog okruga. 

U Turističkoj organizaciji kažu da je ove godine blago porastao broj poseta, naročito đačkih ekskurzija, i da najveće interesovanje vlada za ergelu u Ljubičevu, Galeriju Milene Pavlović Barili, Narodni muzej i arheološko nalazište Viminacijum. 

- U našem jednodnevnom aranžmanu do ručka nudimo obilazak ergele "Ljubičevo", jedne od najstarijih u Srbiji, arheološkog parka Viminacijum i srednjovekovnog manastira Rukumija. Posle ručka predviđen je obilazak gradskog parka sa Spomenikom knezu Milošu Obrenoviću, Okružnog zdanja, Saborne crkve, Galerije Milene Pavlović Barili, Narodnog muzeja, etnoparka na Tulbi, Spomenika požarevačkom miru i kući Petra Dobrnjca. 

Sve ovo što je u Požarevcu može da se poseti za tri sata jer se većina lokaliteta nalazi u samom centru grada. Ceo ovaj aranžman, sa prevozom autobusom od Beograda, uslugama turističkog vodiča, plaćenim ulaznicama, ručkom i pićem košta 1.150 dinara - kaže direktor TO Požarevca Dejan Savić. 

Dvodnevni aranžman prvog dana nudi obilazak kulturno- istorijskih znamenitosti Požarevca, Ljubičeva i Viminacijuma, a drugog, u zavisnosti od želja turista, kreće se u dva pravca, putem pored Dunava do Golubačke tvrđave ili u pravcu Homolja. 

- Gosti koji se opredele da odu putem pored Dunava, posle prespavane noći u Požarevcu, najpre posećuju manastir Nimnik. Reč je o ženskom manastiru koji je posvećen prazniku prenosa moštiju Svetog oca Nikolaja. 

Posle toga odlaze na Srebrno jezero, najčistije mesto na Dunavu, gde početkom iduće godine kreće gradnja kompleksa hotela. Tu imaju priliku da uživaju u šetnji pored jezera i po zelenim proplancima. Put će ih dalje odvesti do Golubačkog grada, koji je smešten u nacionalnom parku Đerdap. Reč je o tvrđavi na obali Dunava podignutoj u 15. veku koja i danas pleni pažnju prolaznika. 

Posle ručka u Golupcu obilazi se i manastiri Tumane - kaže sekretar TO Vasilije Baldić. On dodaje da gosti koji se opredele da krenu u pravcu Homolja takođe prvog dana obilaze Požarevac. 

- Drugog dana imaće priliku da vide najlepše pećine u Braničevskom okrugu Ravništarku i Ceremošnju koje se nalaze u opštini Kučevo. Posle razgledanja pećina put ih vodi u opštinu Petrovac na Mlavi gde će posetiti manastir Vitovnicu, u kojoj su živopis radili Ivan i Milija Marković, a zatim i manastir Gornjak, koji je 1379. godine sagradio knez Lazar. 

Nakon ručka gosti odlaze do banje Ždrelo, gde mogu da koriste bazene sa termomineralnom vodom i đakuzi kade, kao i hidromasažu. Dvodnevni boravak u Braničevskom kraju, sa autobuskim prevozom od Beograda, sa prenoćištem i hranom, koštaće 3.950 dinara - kaže Baldić.

Na konjičkim igrama 100.000 gostiju 

U Turističkoj organizaciji Požarevca kažu da za samo nekoliko dana trajanja Ljubičevskih konjičkih igara Požarevac poseti više od l00.000 gostiju. Procenjuje se da je najznamenitija turistička mesta u Braničevskom kraju u toku ove godine posetilo oko pola miliona gostiju, a da ih je najviše bilo na Srebrnom jezeru 200.000. 

Izvor: Blic
01. decembar

Pogledajte još