ŠTITE SRCE I KRVNE SUDOVE: Biljne masti za dugovečnost

0

Namirnice bogate omega-3 kiselinama dobro utiču na zdravlje. Umesto crvenog mesa, putera i punomasnog sira stručnjaci preporučuju ribu, avokado, orahe…

Naučnici sa Harvarda su nakon dugogodišnjeg istraživanja došli do zaključaka da nisu sve masti koje unosimo kroz ishranu štetne po naše zdravlje i da neke od njih mogu da nam pomognu.

Srčani problemi i povišen holesterol, koji obično nastaju uzimanjem zasićenih i trans masti mogu da se spreče ukoliko umesto njih koristimo nezasićene masti, tvrde istraživači.

U studiji na kojoj je tim naučnika radio čak 30 godina učestvovala su 126.233 učesnika. Istraživači su pratili koliko često oni drže dijetu, kakav je njihov način života kao i od kojih bolesti su lečeni. Na svake dve do četiri godine učesnici su popunjavali upitnik o zdravstvenom stanju i hrani koju najčešće konzumiraju. Rezultati su pokazali da osobe koje jedu hranu koja sadrži zasićene masti imaju veću verovatnoću da prerano umru od srčanih oboljenja, raka, kao i od neurodegenerativnih i respiratornih bolesti.

Naučnici su došli do zaključka da se na svakih pet odsto zasićenih masti koje osoba unese u organizam rizik od smrti povećava za osam procenata. S druge strane, svakodnevna ishrana koja uključuje nezasićene masti produžava život i za 19 odsto smanjuje rizik od prerane smrti.

Zasićene masti nalaze se u velikom broju namirnica, kao što su crveno meso, puter, punomasni sir. One podižu nivo holesterola u krvi koji kod mnogih osoba dovodi do pojave srčanih oboljenja i moždanog udara. Zato stručnjaci savetuju da izbacimo, ili bar smanjimo u ishrani namirnice koje sadrže životinjsku mast i zamenimo ih onima koje su bogate zdravim biljnim mastima.

Dobre masti nalaze se u maslinovom ulju, avokadu, kikirikijevom i ulju od repe, orasima i ribi. Omega-3 masne kiselina koje se nalaze u ovoj hrani štite srce i krvne sudove i pozitivno utiču na naše zdravlje.

Izvor: Novosti

Foto: Ilustracija / Yay Images

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.