RADE REAGOVAO: Šerbedžija traži izvinjenje hrvatskog ministra

Naime, više hrvatskih braniteljskih udruženja i rodoljuba zatražilo je od Ministarstva unutrašnjih poslova zabranu nastupa Radetu Šerbedžiji na minimum pet godina "zbog ozbiljnog ugrožavanja bezbednosti prouzrokovane revoltom branitelja i njihovih udruženja isprovociranih javnim nastupima Šerbedžije".

Šerbedžija je preko svog advokata poslao dopis hrvatskom ministru branitelja Tomi Medvedu zbog osude njegovih navodnih izjava, tražeći izvinjenje.

- Na temelju pisanja nama nepoznatih portala i bez provere autentičnosti izjava, pa i bilo koje informacije kod gospodina Šerbedžije, on je doveden u situaciju da je prisiljen da demantuje ono što nije rekao. Štaviše, nije izneo niti jednu aluziju u tom smislu - napisao je Šerbedžijin advokat Čeda Prodanović.

Medved je osudio Šerbedžijine izjave koje je, navodno, dao na predstavljanju svoje knjige "Stranac (izabrane pesme)".

- Njegov navedeni javni istup se u suštini može svesti na izražavanje pacifističkog stava i osudu negativnih pojava, implikacija i posledica koje su ratna događanja na prostoru bivše Jugoslavije izazvala. Tom prilikom, suprotno navodima iz saopštenja, Šerbedžija nije spomenuo, niti aludirao u bilo kojoj rečenici na Domovinski rat, hrvatske branitelje, stradalnike ili hrvatske ratne heroje. Isto tako, nije spominjao Tribunal u Hagu, kao ni suđenja koja su pred njim sprovođena - naveo je Prodanović.

Prodanović na kraju predlaže ministru da proveri navode i traži javno izvinjenje.

- Smatramo da Rade Šerbedžija zaslužuje javno izvinjenje vašeg ministarstva - nevedeno je u dopisu.

Međutim, ministar Tomo Medved nije se izvinio.

- S obzirom na to da vaš klijent nije reagovao na izjavu objavljenu u "Slobodnoj Dalmaciji", Ministarstvo hrvatskih branitelja je smatralo potrebnim izdati saopštenje - naveo je Medved.

Podsetimo, hrvatsku javnost naljutila je Šerbedžijina izjava da su "bitange uništile Jugoslaviju".

Izvor: Tanjug

Pogledajte još