MALAKHOVOVO "Labudovo jezero" NA 68. IGRAMA: Tri večeri baletske romantike u parku Gradac!

Labudovo jezero, najpopularnije delo svetskih baletskih repertoara u poslednjih sto trideset godina od svog nastanka, postalo je sinonim za baletsko pozorište. Prva potpuna i spektakularna izvedba baleta održana je 1895. u sanktpeterburškome Marijinsko pozorištu, i od tada nije moguće zamisliti bilo koju svetsku baletsku kuću koja na svom repertoaru nema ovu svima zanimljivu priču o princu koji svojom ljubavlju, posle puno izazova, uspeva da spasi začaranu princezu i njeno jato labuđih prijateljica iz kandži zlog čarobnjaka Rotbart. Opšte je prihvaćeno mišljenje kako se potreba za Labudovo jezero pretvorila u čudesan sindrom, a pravi ga se ljubitelji baletske umetnosti nikada ne mogu zasititi. Taj balet je ujedno i jedan od najtežih izazova koji se postavlja pred svaki baletski ansambl i soliste, dok je uloga krhke Odette i zle Odilije ostala večnim najvišim dometom umetničke kreacije svake klasične balerine.

Vladimir Malakhov nastupio je kao plesač u dvadeset četiri verzije Labudovog jezera u različitim koreografijama i različitim pozorištima, a njegovo prvo igranje ovoga slavnog dela, kreirano je upravo za zagrebački baletski ansambl. Mnogi kritičari nazivaju ga plesačem veka, zahvaljujući njegovom Liričnom plesnom stilu i savršenoj tehnici. Baletsko obrazovanje je stekao na znamenitoj moskovskoj baletskoj Akademiji Boljšog teatra, a prvakom je bio u nekoliko prestižnih svetskih baletskih pozorišta, kakva su Balet bečke Državne opere ili American Ballet Theatre te državni baleti u Beču i Berlinu. Dobitnik je mnogih prestižnih međunarodnih plesačkih i koreografskih nagrada.


Hvaljeno uprizorenje Baleta HNK sigurno će, u prekrasnom ambijentu parka Gradac, naići na oduševljenje i festivalske publike koja će dubrovačku izvedbu Labuđeg jezera gledati tokom vikenda, 14., 15. i 16. srpnja s početkom u 21 i 30 sati. Ulaznice su dostupne na blagajnama u Festivalskoj palati i u LUZIA

Pogledajte još