SRBIN VODI SVETSKU PANTOMIMU: Svetska organizacija pantomimičara postala zvaničan partner ITI-UNESKO

To je veliki uspeh Marka Stojanovića, poznatog srpskog glumca i pantomimičara, koji je jedan od osnivača i predsednik Svetske organizacije pantomimičara i koji je već nedeljama u komunikaciji sa Generalnim direktorom ITI-UNESKO Tobiasom Bijankoneom (Tobias Biancone).

Istovremeno je Marko Stojanović postao član Foruma za pozorišni trening i pozorište u obrazovanju (Forum for Theatre Training & Education FTTE), grupe stručnjaka koja sagledava postojeće pristupe pozorišnom obrazovanju i korišćenju pozorišnih učenja, tehnika i metoda u obrazovnim procesima. Forum daje preporuke i sprovodi sopstvene projekte kao što je projekat "Kako vratiti pozorište ljudima".

Svetska organizacija pantomimičara je registrovana 2004. godine u Beogradu, čime su Beograd i Srbija postali centar sveta pantomime. Osnovali su je Ofer Blum, poznati pantomimičar iz Izraela i Marko Stojanović koji su pokrenuli i inicijativu obeležavanja Svetskog dana pantomime 22.marta svake godine, na dan rođenja Marsela Marsoa legendarnog francuskog pantomimičara jevrejskog porekla. Danas se Svetski dan pantomime obeležava u preko 30 zemalja na 4 kontinenta, a centralna manifestacija je od pre dve godine "VIKI uređivački maraton" koji Svetska organizacija pantomimičara organizuje u saradnji sa Vikimedijom Srbije preko koje je uspostavljena saradnja sa nacionalnim kancelarijama Vikipedije u više zemalja sveta. Ove godine je u Srbiji organizovan Viki uređivački maraton na Univerzitetu Singidunum u Beogradu i Nišu.

Govor Marka Stojanovića na 35. Kongresu ITI-UNESKO

Sve do sada urađeno je i dovelo do prepoznavanje Svetske organizacije pantomimičara kao partnera Internacionalnog teatarskog instituta, a Svetski dan pantomime će postati deo Svetske izvođačke nedelje (World Performance Week) koja će se obeležavati od 20. do 27. marta svake godine jer su 20. mart Svetski dan pozorišta za decu, 21. mart Svetski dan lutkarstva, 22. mart Svetski dan pantomime i 27. mart Svetski dan pozorišta.

Pozivamo sve ljubitelje pantomime, gledaoce, poštovaoce, glumce, pesače, profesionalne pantomimičare i amatere, kao i institucije, festivale, pozorišta i producente da postanu članovi Svetske organizacije pantomimičara o čemu se mogu informisati na sajtu: www.worldmime.org

Pogledajte još