Sklad violončela Monike Leskovar i gitare Petrita Čekua u Dvoru!

Oboje muzičara česti su i rado viđeni gosti Dubrovačkih letnjih igara. Miljenica festivalske publike, violončelistica Monika Leskovar dobitnica je najviših nagrada na brojnim međunarodnim takmičenjima: Čajkovski za mlade muzičare (Sendai, 1995.), Antonio Janigro (Zagreb, 1996.), Rostropovič (Pariz, 1997.), Eurovizijsko takmičenje za mlade muzičare ( Beč, 1998.), nagrada Stradivari takmičenja Roberto Caruana (Milano, 1999.), ARD-takmičenje (Minhen, 2001.), Adam (Novi Zeland, 2003.) i drugih.

Gitarista Petrit Čeku je tokom bogate karijere osvojio čak devet prvih nagrada na međunarodnim takmičenjima. 2008. godine nagrađen je i godišnjom nagradom Mladi muzičar godine koju dodeljuju Zagrebačka filharmonija i Hrvatska poštanska banka. Takođe, 2005. godine je dobio nagradu Ivo Vuljević Hrvatske muzičke omladine, te je osvojio nagradu na takmičenju Ferdo Livadić, koje se održava u sklopu festivala Samoborska muzička jesen. Čekuovu izuzetan senzibilitet i ekspresivnost privukli su publiku i kritičare širom sveta, a on će, na zadovoljstvo publike i dan nakon ovog recitala, u nedjelju 30. jula koncertirati u Dvoru i to u kvartetu sa još tri gitarista.

U današnje vreme nije neuobičajeno čuti violončelo i gitaru kako dele pozornicu, no prije nekoliko decenija bila je to retka pojava, a ova letnja veče u Dvoru dočarat će festivalskoj publici upravo sklad i ravnotežu ova dva instrumenta koja se dopunjuju. Na programu su Corellija La follia, Arpeggione Sonata Franza Schuberta, oba dela u obradi Valtera DEŠPALJ, zatim Canzona domaćeg kompozitora Srđana Dedića, Intermezzo iz opere Goiescas Enrikea Granados u obradi Valtera DEŠPALJ te Siete canciones populares espanolas Manuela de Falle čiju obradu potpisuje ugledni hrvatski gitarista Darko Petrinjak.

Ulaznice su dostupne online na internet stranicama Igara te na blagajnama u Festivalskoj palati (Od siguro 1) i u LUZIA kao i na ulazu, jedan sat pre početka koncerta.

Pogledajte još