Premijera lokrumske opere Orlando pod sretnim zvezdama

Naslovnu ulogu viteza Orlanda igrao je britanski kontratenor Owen Willetts, Ivana Lazar bila je Angelica, Renata Pokupić Medoro, Marija Kuhar Šoša glumila je Dorindu te David Oštrek ulogu Zoroastra. Na Lokrumu je muzicirao i nagradom Orlando ovenčani Hrvatski barokni ansambl koji predvodi koncertna majstorica Laura Vadjon, a pod palicom dirigenta Davida Batesa.

Operno remek delo na Lokrumu je zaživelo, prema zamisli reditelja, kao priča u kojoj se protagonisti poigravaju s vlastitim polovima, odakle je došao i podnaslov Metamorfoze. U savremenoj kostimografiji koju potpisuje Marita Ćopo te uz plesne elemente u koreografiji Zrinke Japunčić, ovo scensko čitanje Händelovog dela izmamilo je glasan aplauz festivalske publike. Ova verzija opere odmiče se od njenog originalnog mitološkog zapleta i fokusira se na suštinski odnos između muškarca i žene, a lokacija je živica u klaustru Benediktinskog samostana kao lavirint koji, poput života samog, ne daje direktne smernice i često zbunjuje one koji žele da pronađu svoj put . Na zadovoljstvo svih izvođača, festivalska publika nije se dala zbuniti. Reditelj János Szikora bio je ganut uspehom izvedbe rekavši: “Postoje deca koja dođu na svit pod sretnim zvezdama. Mislim da se naš večerašnji nastup rodio upravo pod takvim okolnostima jer smo imali puno sretnih zvezda. Ovaj ambijent je jedna takva sretna zvezda. Pevači, obožavam ih, takođe su sretne zvezde. Dirigent, izvanredni ansambl - sve odreda sretne zvezde. Ova je produkcija nastala pod svim ovim sretnim zvezdama. Kad režiram, uvek se vodim onim što zamislim u umu, i to se uvek razlikuje od ostvarenog, ali večeras je ta razlika uistinu neznatna.’’

je jedna od najznačajnijih pojava u mađarskoj savremenoj pozorišnoj umetnosti te je jedan od najistaknutijih reditelja svoje generacije. Već duže od tri decenije, njegovo je umetničko delovanje u pozorišnoj domenu obeleženo izvedbama koje resi jedinstvena vizija, inovativna vizualizacija te sposobnost sveobuhvatne analize, a sebe smatra umetnikom koji teži "sintezi intelekta i putenosti".  Uz svoj redateljski rad, Szikora obavlja funkciju direktora nekolicine najuglednijih pozorišnih kuća.. David Bates diplomirao je na londonskoj Royal Academy of Music  te se zadnjih godina profilisao kao jedan od najuzbudljivijih dirigenata barokne muzike i vodeća figura nove generacije njenih izvođača, a uz brojne druge projekte i angažmane trenutno je u Francuskoj muzički asistent i zborovođa na Festivalu d'Aik en Provence iu Pariskoj operi.

Hrvatski barokni ansambl (HRBA) najznačajniji je hrvatski ansambl specijalizovan za istorijski vjernu interpretaciju instrumentalne i vokalno-instrumentalne muzike baroknog perioda i bliskih epoha, na originalnim glazbalima i njihovim vernim replikama. Dobitnici su brojnih nagrada i priznanja, a među njima i nagrade Orlando za nastup na Dubrovačkim letnjim igrama 2014. godine.

 

Festivalsku publiku očekuju još dve izvedbe Orlanda, večeras i sutra. Prevoz brodom na ostrvo Lokrum uključen je u cenu ulaznice, a polasci su iz stare gradske luke u 20:30 te 20:45. Ulaznice za operne večeri na Lokrumu, dostupne su online na internet stranicama Igara www.dubrovnik-festival.hr te na blagajnama u Festivalskoj palati (Od Sigurate 1) i u Luži. Dubrovačke letne igre zahvaljuju JU rezervat Lokrum na dugogodišnjoj saradnji te na podršci u realizaciji ovog programa.

 

Pogledajte još