Dodelom "Orlanda" i gala koncertom zatvorene 68. Igre

Nastupili su Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije s prošlogodišnjim dobitnikom "Orlanda" violinistom Aleksejem Semenenkom, pod vođstvom italijanskog dirigenta Alberta Veronesija.

Nagrada "Orlando" za najbolje umetničko ostvarenje u muzičkom programu Igara pripala je "4 gitare", kvartetu koji čine Zoran Dukić, Petrit Çeku, Tvrtko Sarić i Maroje Brčić, za koncert održan 30. jula u Kneževom dvoru, odlučio je žiri u sastavu Dubravka Tomšič, Marija Grazio i Frano Đurović obrazloživši kako su ovi izvrsni gitaristi osim sjajne tehnike pokazali umeće vrhunskog zajedničkog muziciranja, a opet je svatko uneo ponešto od svoje ličnosti uz zavidno velik dinamički raspon te posebno širok i zaista bogat raspon boja zvuka. Nagradu je generalni direktor HRT-a Kazimir Bačić uručio Maroju Brčiću koji je zahvalio žiriju što su prepoznali ljubav i emocije koju su uneli u svoj nastup.

Muzički žiri je takođe obratio pažnju i na izuzetan projekt – operu "Orlando" Georga Friedricha Händela na ostrvu Lokrumu, naglasivši zavidan nivo izvođenja te želju da se i ubuduće na programu Igara nađe pokoji sličan projekt.

"Orlando" za najbolje umetničko ostvarenje u dramskom programu pripao je Ozrenu Grabariću za glumačke kreacije u predstavi "Marin Držić - Viktorija od neprijatelja" u režiji Ivice Boban, premijerno prikazanoj 20. avgusta u parku Umetničke škole. U obrazloženju žirija, u sastavu Željka Turčinović, Petra Jelača i Davor Mojaš, između ostaloga stoji kako Grabarić virtuoznošću velikog i nadahnutog glumca u širokom rasponu različitih likova interpretira njihove karakterne osobine, ekvilibrira između zahtevnog dubrovačkog govora i pretvaranja u Držićeva lica te postiže vrhunac glumačkog umeća pred kojim zastaje dah. Grabarića su pri preuzimanu nagrade pratile ovacije publike, a on je najpre zahvalio upravo Dubrovčanima što su prihvatili njega, njegove interpretacije i čitavu predstavu. Podsetićemo i da je prethodnu noć, za poseban, velik i neprocenjiv doprinos Dubrovačkim letnjim igrama posebnim priznanjem - "Grand Prix Orlandom" – nagrađen rediteljski bard Joško Juvančić Jupa, pozorišna duša Grada.

Program gala koncerta počeo je nakon dodele "Orlanda" Dubrovačkim impresijama poljskog kompozitora Ludomira Michała Rogowskog, svitom u kojoj je nadahnuto oslikao lepote grada Dubrovnika i okoline. Program se nastavio Koncertom za violinu i orkestar u fis-molu, br. 1, op. 14 Henrija Wieniawskog tokom kojeg se Simfonijskom orkestru HRT-a pridružio mladi ukrajinski violinista Aleksej Semenenko koji je svojom virtuoznom izvedbom još jednom oduševio festivalsku publiku i podsetio zašto je baš on prethodne godine dobio "Orlanda". Koncert je završio izvedbom 1. i 2. svite Edvarda Griega iz Ibsenove drame "Peer Gynt", koje je orkestar izveo lirski iznijansirano.

Ovogodišnje 68. Dubrovačke letnje igre simbolično su zatvorene slaganjem festivalske zastave Libertas koji su nosili dubrovački glumci, članovi Festivalskog dramskog ansambla uz Himnu svetoga Vlaha u sjajnom izvođenju Dubravke Šeparović Mušović.

Dubrovačke letnje igre su i ove godine okupile gotovo 2.000 umetnika iz celog sveta koji su u 47 dana, od 10. jula do 25. avgusta na 16 scenskih i ambijentalnih bina grada Dubrovnika, pred približno 60.000 domaćih i inostranih posetilaca izveli 72 dramska, muzička, operska, plesna, folklorna, filmska i likovna programa. Ukupni proračun 68. Igara bio je 7% veći, a značajno povećanje, od čak 17%, zabeleženo je u prihodu od ulaznica.

Autor: Nadlanu.com

Pogledajte još