ZAPISANO U GENIMA: Boja kose otkriva zdravstveno stanje žene

Crvena kosa

Žene koje imaju prirodno crvenu kosu su osetljivije na bol.

Crvenokose žene su istovremeno otpornije na lokalnu anesteziju. Istraživanja su pokazala i da crvena boja kose kod žena ide zajedno i sa povećanim rizikom od obolevanja od Parkinsonove bolesti.

Ljudi sa crvenom kosom su češće zabrinuti, jer geni koji daju boju kosi utiču i na to kako organizam upravlja stresom. Među ljudima postoji mišljenje da su crvenokose žene najstrastvenije u ljubavi, ali za to nema genetskih potvrda.

Plava kosa

Plavuše po svojoj genetskoj strukturi stvaraju manje ćelija melanina, što utiče na slabiju pigmentisanost kose i kože.

Zbog toga su izuzetno osetljive na sunčeve zrake i više od svih ostalih žena podležu opasnosti od raka kože. Zato treba da jedu karfiol, spanać i pasulj.

Sunčevi UV zraci su kod plavuša vrlo opasni i za njihove oči jer izazivaju čitav niz deformacija.

Što im je kosa prirodno svetlija, to je opasnost veća.

Smeđa kosa

Brinete obično imaju deblje vlasi nego plavuše i crvenokose, ali je njihov broj znatno manji. One su najsklonije da pate od zavisnosti od nikotina.

Prema naučnim istraživanjima, melanin koji daje tamniju boju kose povezan je i sa povećanim metabolizmom nikotina u jetri, što za posledicu ima duže ostajanje nikotina u organizmu.

Prilikom različitih istraživanja pokazala se velika važnost vitamina C za održavanje jetre u normalnom stanju. Imaju problema sa manjkom gvožđa i nestabilnim hormonima, a brinete može da uteši istraživanje koje pokazuje da pri stvaranju trajnih veza muškarci preferiraju tu boju kose jer smeđokose smatraju pouzdanijim ženama.

Izvor: Super žena
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još