Ceo region na #BookTalk2017 - Knjiga nas povezuje!

Konferencija je tradicionalno otvorena panelom o regionalnoj izdavačkoj sceni, a na otvaranju su prisutne pozdravili Robert Čoban, predsednik Color Press Grupe, domaćini prostora u kojem se odvijala konferencija – Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske i Jasna Jovanov, upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, kao i Tanja Banjanin, ispred Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Program u Galeriji Matice srpske nastavljen je predstavljanjem knjige „Izgubljeni u ravnici“ o manje poznatim pričama iz istorije nacionalnih zajednica u Vojvodini, u izdanju Color Media Communications, o kojoj je govorio autor, Žikica Milošević, zatim panelima o Deklaraciji o zajedničkom jeziku, poziciji teksta u savremenim izvođačkim umetnostima, pripremama Novog Sada za EPK 2021, jugoslovenskom književnom nasleđu, ličnom u književnosti i revolucionarnim idejama danas.

U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog program je počeo panelom o putopisnoj književnosti, a razgovaralo se i o kursevima kreativnog pisanja, književnoj kritici, domaćoj percepciji skandinavskih krimića, savremenoj erotskoj književnosti, fantastici i motivu vampira u domaćoj književnosti.

Među učesnicima bili su: Ljiljana Habjanović Đurović, Aleksandar Gatalica, Ivan Ivanji, Jelena Trivan, Mišo Nejašmić, Vladimir Pištalo, Marina Krleža, Dževad Karahasan, Tijana Palkovljević, Radovan Jokić, Zvonko Maković, Manjo Vukotić, Dejan Papić, Zoran Hamović, Mitja Čander, Branko Rosić, Minja Bogavac, Biljana Srbljanović, Dragoslav Dedović, Predrag Marković, Jelena Baćić Alimpić, Vesna Dedić, i mnogi drugi.

Walk&Talk: Razgovor sa omiljenim piscem tokom šetnje Novim Sadom održan je i ove godine. Učesnici konferencije su ove godine izabrali da se druže i razgovaraju sa piscem Dževadom Karahasanom.

Kao i prethodnih godina, konferenciji je prethodila “Nedelja knjige” tokom koje su naši volonteri nagradili besplatnom knjigom sve one koje su zatekli da čitaju u javnom prevozu ili na stajalištu. Preko stotinu knjiga podeljeno je tokom akcije, a knjige su donirale izdavačke kuće “Laguna”, “Clio” i “Vulkan”.

Veče pred otvaranje konferencije, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, proglasili smo pobedničku sliku akcije “Novi Sad gleda jednu sliku”, za koju su glasali posetioci portala NShronika i novosadske javne ličnosti. O pobedničkoj slici “Doručak na travi” Save Šumanovića govorili su Zvonko Maković, istoričar umetnosti iz Zagreba i Jasna Jovanov, upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. Sledeće godine “Book Talk” pokrenuće akciju – “Novi Sad čita jednu knjigu”.

Ove godine uoči konferencije družili smo se i sa srednjoškolcima. Učenike gimnazije “Svetozar Marković” je u okviru akcije “Književni matinei u novosadskim gimnazijama” posetio i sa njima razgovarao Nenad Šaponja, direktor i urednik izdavačke kuće “Agora”.

Konferenciju organizuju Color Media Communications, HBO Color Media Events, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, partneri konferencije su Erste banka, Službeni glasnik, ambasada Republike Poljske u Srbiji, Grand kafa, Gastro Planet i vinarija “Mačkov podrum”.

Pogledajte još