IMA LI DANAS SUMNJIVIH LICA?: Ovog ponedeljka izvođenje predstave "Sumnjivo lice" i razgovor

Posebno u vezi sa ovim izvođenjem je razgovor nakon predstave, koji organizuju Reflektor teatar i Grupa Za slobodu medija, sa temom "Ko su danas Sumnjiva lica?", i tom prilikom će svi zainteresovani imati mogućnost da se zajedno pozabave tom zaista neobičnom činjenicom da Nušićeva aktuelnost ne jenjava u 2017. godini.

Nušić je "Sumnjivo lice" napisao između 1887. i 1888. godine. Da li je to neobično i smešno?

U razgovoru "Ko su danas Sumnjiva lica" učestvuje publika, moderira ga Milena Bogavac, dramaturškinja, a na sceni će joj se pridružiti:

Vojislav Arsić, reditelj predstave
Stevan Dojčinović – KRIK
Ilir Gaši – Fondacija Slavko Ćuruvija
Anđelka Jovanović – Bitef teatar
Vladan Jeremić – vizuelni umetnik

- Pozorište je tu da postavlja pitanja. Zato vas pitamo: ima li danas reči kakva je nekad bila DINASTIJA? Ima li nečeg što ne bi smelo da se izgovori, u narednih 36 godina? Ima li zabranjenih reči? Ili imena? Ili tema? Ima li danas SUMNJIVIH LICA?

Branislav Nušić i njegovo delo "Sumnjivo lice", koje je neizostavno u literaturi za osnovnu školu, uvek nas asocira na dobru komediju i dozu smeha. Međutim, osavremenjeni komad u režiji Vojislava Arsića postavlja nam pitanje šta je to toliko smešno. Jerotije Pantić, Žika, Đoka pravi su predstavnici korumpirane i nepismene srpske vlasti s kraja 19. veka, kada je ovo delo i napisano. Postupci ovih likova koji kod nas izazovu smeh treba da nas podstaknu na razmišljanje da shvatimo da baš i nije smešno što i posle više od sto godina u nekim ljudima prepoznajemo likove Jerotija, Žike, Đoke samo u drugom vremenu i drugim okolnostima.

Koncept i režija poverena je Vojislavu Arsiću, a uloge tumače: Zoran Pajić, Jelena Bogavac, Isidora Simijonović, Đorđe Živadinović Grgur, Marko Panajotović, Uroš Novović, Aleksandar Jovanović, Aleksandar Vućković i Predrag Vasić.

Ovo izvođenje predstave je rasprodato, a više o novom terminu, predstavama, radu i planovima Reflektor teatra možete pročitati na: http://reflektorteatar.rs/

Autor: Nadlanu
Foto: Promo

Pogledajte još