POŠTUJTE PRAVILA: Kako se zaštititi od gripa?

Ovi saveti daju odgovor na pitanje šta bi trebalo da učinite pre dolaska gripa i kako da se zaštitite kada bolest nastupi.

1. Simptomi

Simptomi gripa su visoka temperatura, drhtavica, bolovi u mišićima i zglobovima, malaksalost, a kod dece neretko i mučnina, odnosno povraćanje. Mogu da se pojave i kašalj i šmrkavica, simptomi koji su inače izraženiji kod prehlade.

Uzimanje preparata protiv povišene temperature i bola može da pomogne da se osećate bolje, ali treba obratiti pažnju na to da se upotrebljavaju prema uputstvu. Deci se smeju davati samo preparati koji su izričito namanjeni njihovom uzrastu.

2. Mirovanje

Najbolje je mirovati, preležati grip kod kuće i dati organizmu priliku da se oporavi, a tako i ne prenositi virus na druge. Primereno mirovanje i odmor ključni su za oporavak od gripa.

Ako se potpuno ne oporavite, možete produžiti trajanje bolesti ili izazvati komplikacije.

3. Pomoć

Ako primetite da se ne oporavljate (danima ne možete da snizite telesnu temperaturu, imate teškoće sa disanjem, gutanjem i slično), obavezno se javite lekaru.

4. Antibiotici

Grip je virusna, a ne bakterijska bolest, pa zato nema smisla lečiti ga antibioticima na svoju ruku. Ako se pojave bakterijske komplikacije, pacijent će biti lečen antibioticima, ali o tome mora da odluči lekar.

5. Maramice

Najbolje je da koristite maramice za jednokratnu upotrebu. Zaštitite nos i usta kad kijete i kašljete i održavajte higijenu ruku. Provetravajte prostorije u kojima boravite.

6. Tečnost

Uzimajte dovoljno tečnosti. Čajevi i supe su veoma dobri za to, pošto su bogati mineralima.

7. Vakcina

Najbolja zaštita protiv gripa je vakcinisanje. Vitamin C, cink i različiti biljni preparati, iako pomažu, ne predstavljaju specifičnu zaštitu.

Organizam će biti najotporniji uz pravilnu ishranu, redovnu vežbu, izbegavanje cigareta, alkohola i stresa, i uz dovoljno odmora.

Izvor: B92/24sata.hr
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još