HFestival- tri dana angažovanog teatra u Beogradu

Ovogodišnji fokus HFestivala biće usmeren prema nezavisnim pozorišnim produkcijama pa će tako narednih dana publika moći da vidi još jednu zagrebačku produkciju "Lampedusa Beach" (autorka: Lina Prosa, rediteljka: Senka Bulić, produkcija: Kazalište Hotel Bulić), kao i Hartefaktovu novu predstavu "JuliJA" (autorka: Mirjana Karanović) koje će se igrati 12. i 13. decembra od 20h, igrati u Bitef teatru.

Svečano otvaranje HFestivala obeležiće predstava "pogledajme" autora Romana Nikolića, mladog glumca i ovogodišnjeg dobitnika nagrade Hrvatskog glumišta.

Romano Nikolić upustio se u nesvakidašnji projekat uključivanja predstavnika marginalizovanih grupa u proces umetničke produkcije. Predstava "pogledajme" nastala je kao priča o događajima iz života dvoje pozorišnih entuzijasta koji su smelo prihvatili izazov izloživši svoje/naše identitete pogledima pozorišne publike. U strukturi predstave izvođači putuju između javnog i privatnog – recitirajući/ponavljajući vlastite priče koje kao da više nisu njihove. Iako se priče koje su odabrali na prvi pogled čine malim, nevažnim i običnima situacijama iz života, svaka od njih zapravo je ispunjena strahovitim nasiljem. Ovim postupkom izvođači žele da probude gledaoca koji, zajedno s njima, šeta između različitih realnosti.

Ovo nije velika predstava. Ovo je predstava koja se sastoji od malih fragmenata koji nastoje da preusmere pogled gledalaca na različite skrajnute (fragmentarne) realnosti. Pitanje koje ova predstava prvenstveno želi postavi je pitanje o zajedničkoj budućnosti zajednice i prikaže posledice našeg delovanja u njoj.

Drugi dan HFestivala, umetnička organizacija Kazalište Hotel Bulić iz Zagreba zajedno sa rediteljkom Senkom Bulić i glumicom Ninom Violić izvešće predstavu "Lampedusa Beach", italijanske autorke Line Prosa. Ovo gostoavnje predstavlja prvo izvođenje ove autorke kod nas.

"Lampedusa beach", napisana 2004. godine, predstavlja prvi deo triologije o brodolomu, koju, porednje, sačinjavaju tekstovi "Lampedusa Show" i "Lampedusa Way".

Predstava prati potapanje broda pretrpanog izbeglicama na putu od bezimene afričke zemlje prema obalama evropskog odmarališta kao mestu utočišta i početka ostvarenja snova. U dugom poetskom monologu protagonistkinja Shauba govori o pripremama, nadama, putovanju, brodolomu i svojoj smrti. Temama koje obrađuje, "Lampedusa beach" transcendira pojedinačne slučajeve stradalih imigranata i pred publiku iznosi drugačije odgovore na brojna pitanja vezana za aktuelnu migransku krizu.

Poslednja predstava u okviru glavnog programa HFestivala predstavlja autorski projekat Mirjane Karanović "JuliJA". Savremenim čitanjem Strindbergove drame "Gospođica Julija", postavlja se pitanje gde je i šta ona radi danas? U tom smislu autorka na njega nudi drugačiji i, u nekim segmentima, vrlo ličan odgovor. “Hodajući po rubu sećanja gospođica Julija preispituje ulogu koju igra u svom dosadašnjem životu. Od jedne do druge Julije prošlo je više od veka ali ona ostaje prva i poslednja karika u začaranom krugu nametnutih pravila i očekivanih ishoda“, navodi se u autorskom osvrtu.

Ovogodišnji festival podržale su Ambasada Švajcarske, Italijanski institut za kulturu i opština Vračar uz tehničku podršku Dorćol Platza i Bitef teatra.

Kupovinu karata za sve predstave u okviru HFestivala možete obaviti na blagajni Bitef teatar i putem Eventim Serbia.

Pogledajte još