U januaru prva edicija novog beogradskog muzičkog festivala

Tokom četiri dana festivala, pored svetskih klasika, publika će imati priliku da uživa u stvaralaštvu eminentnog baroknog kompozitora, Salomona Rosija, čija dela se prvi put izvode na našem prostoru, ali i u modernom muzičkom stvaralaštvu mladih kompozitora koji su svoja dela napisali specijalno za ovaj festival.

Organizatori festivala usmereni su na promovisanje i kreiranje kulturnog dijaloga na relaciji jevrejsko-srpsko-evropsko, kao i priliku da obeleže jubilej 25 godina diplomatskih odnosa Srbije i Izraela, te će se publici, pored domaćih horova "Braća Baruh" i "Hašira" i Jevrejskog kamernog orkestra, kao gosti predstaviti čuveni ansambl za ranu muziku "Profetti della quinta" i ansambl "Adi" iz Tel Aviva.

Rosi fest će imati čast da ugosti i vrhunskog soprana iz njujorške Metropoliten opere - Olgu Makarinu, koja će održati majstorski kurs mladim operskim pevačima, profesora Akademije za muziku i ples u Jerusalimu - Odeda Šomrona, koji će održati majstorski kurs mladim dirigentima ,kao i dr Danielu Koen sa Univerziteta Sorbona.

Kao članovi Upravnog odbora festivala, svoj doprinos održavanju Rossi fest-a dali su i profesori Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, kompozitor i rektor Univerziteta umetnosti, Zoran Erić, muzikolog Ana Stefanović, koja će održati i predavanje o stvaralaštvu Salomona Rosija, Ladislav Mezei, takođe profesor na Muzičkoj akademiji, i Branka Cvejić Mezei, nekadašnji dugogodišnji direktor Beogradske filharmonije.

Održavanje festivala omogućeno je nepokolebljivom podrškom Ambasade Izraela, Jevrejske zajednice, Skupštine grada Beograda, kao i Italijanskog instituta za kulturu.

Umetnički i idejni rukovodilac čitavog projekta je šef-dirigent najstarijeg jevrejskog hora "Braća Baruh" je istaknuti dirigent Narodnog pozorišta u Beogradu, Stefan Zekić, koji je u svojoj blistavoj karijeri učestvovao na festivalima širom Evrope, te je stečeno iskustvo rešio da predstavi našoj publici.

Aktivnosti svih dana festivala su besplatne i otvorene za javnost, sa ciljem promovisanja kulturne svesti i Beograda kao grada otvorenog za kulturne sadržaje. Koncertni program će biti održan u Narodnom pozorištu u Beogradu, Skupštini grada Beograda, Jevrejskog opštini Beograd, kao i na neuobičajenom, ali simboličnom mestu – Starom Sajmištu.

Više o programu i učesnicima festivala možete naći na našoj internet stranici: www.rossifest.org

Autor: Nadlanu
Foto: Promo

Pogledajte još