Konkurs za savremeni angažovani celovečernji dramski tekst

Uz pobedničku dramu, u užoj selekciji žirija su i drame „Ljudožderka ili kako sam ubila svoju porodicu“ Lejle Kalamujić, „Dnevna doza mazohizma“, Dine Vukelić, „Kuća“ Benjamina Hasića i „Da li bi htela da se još ponekad nađemo: igrokaz o silovanju“ Ane Isaković i Ramiza Huremagića.

Postdramska bajka „Ovaj će biti drugačiji“ suočava dnevne snove mladih žena sa istinom noćne more. U svetu spektakla, prihvaćenih modela potrošnje i poželjnog ponašanja, maštanje o idealnom muškarcu sudara se sa mačizmom, mizoginijom, vulgarnim seksom i nasiljem. Posledice su gubitak iluzija i nasilje koje mlada žena čini kao odgovor na nasilje koje trpi. Ironični, povremeno cinično duhoviti, pogled na snove koji imaju probleme. “, navodi predsednik žirija Nebojša Bradić u obrazloženju odluke žirija.

Ovo je bio peti Hartefaktov konkurs za savremeni angažovani dramski tekst, podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja republike Srbije. Konkurs za najbolji savremeni angažovani dramski tekst promoviše angažovanu umetnost i odgovorno pisanje za pozorište, kao i talentovane dramske pisce iz zemalja regiona – Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

Na ovogodišnji konkurs pristigle su stilski i tematski raznovrsne drame, koje su svojim visokim umetničkim domet stavile žiri pred veliki izazov. Hartefakt će ove drame objaviti i promovisati sa ciljem da podstakne pozorišta i nezavisne trupe da stvore prostor za mlade autore.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.